Historisk arkiv

Gjenåpning av utstillingen i Norsk Telemuseum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Statssekretær Torild Skogsholm

Gjenåpning av utstillingen i Norsk Telemuseum

Oslo 5. mars 1998

Takk for at jeg fikk mulighet til å bli med på gjenåpningen av utstillingen til Norsk Telemuseum her i dag. Det er slik at det alltid er spennende å komme hit til det tekniske museet, noe også de høye besøkstallene viser. Man kan faktisk komme tilbake gang etter gang, fordi det er så mye lærerikt både for store og små. Den naturlige driften vi alle har til å lære og vite, som noen kanskje av og til tror man kan ha “glemt”, får alltid et oppsving når man kommer hit. Litt av grunnen er at det finnes mye utstyr, gammelt og nytt, der vi alle kan få være aktive utforskere og prøve selv - også med faglig og praktisk veiledning hvis det er ønskelig.

Når vi i dag skal vi få være med på gjenåpningen av utstillingen til Norsk Telemuseum har vi disse forventningene med oss. Vi vet at utviklingen på dette området går fryktelig fort, så for å være oppdatert trengs det fornyelse av museet. I tillegg til den historiske utstillingen åpnes det i dag en “ nåtidsdel”, som skal vise oss det helt siste av moderne telekommunikasjonsløsninger. Samtidig åpnes det en “ fremtidsdel”, som skal ta oss med inn i en dramatisert fremtid og gi oss forestillinger om hvordan det kan bli. Dette er en spennende oppgave. Også en krevende utfordring. Teknologi- og etterspørselsutviklingen på kort tid har endret seg fra å være en noenlunde stabil og avgrenset virksomhet til kanskje å være den mest dynamiske og grensesprengende av alle bransjer. Teleteknologien visker ut avstander og grenser. Fascinerende !

Det er kanskje dette som gjør det så viktig å kombinere kunnskap om telekommunikasjonenes historie med en diskusjon om morgendagens “telesamfunn”. Det gjelder i grunnen mer og mer hverdagen for de fleste av oss, den blir stadig mer telebasert.

Vi ser rundt oss i dag at informasjons- og kommunikasjonsteknologien gjør seg gjeldende på stadig flere områder, både for verdiskapning, arbeidsliv og fritid. Fremfor alt får vi nye muligheter, men vi kan også se at utviklingen gir utfordringer for sentrale verdier og rettigheter. Regjeringen er opptatt av å fremme en utvikling som legger stor vekt på de samfunnsmessige og sosiale hensyn. At alle får anledning til å utnytte mulighetene som skapes. Skal vi få til det må vi mobilisere til deltakelse og engasjement i samfunnsutviklingen, og bli et lærende folk. Norsk telemuseum bidrar nettopp til et slikt engasjement gjennom sin virksomhet generelt og sin utstilling om telekommunikasjon i fortid, nåtid og fremtid spesielt.

Det siste året er det bl a laget en verneplan for de nær 5000 bygninger og installasjoner til Telenor, laget en utstilling om den kjente røde telefonkiosken “Riksen” i Norsk Form, stiftet telefonkioskens venner, og restaurert Norges eldste telegrafstasjon på Bømlo. Telegrafstasjonene har til og med jeg opplevd, så det er jo tross alt ikke så lenge siden de var i bruk.

I dag opplever museet nok et høydepunkt gjennom at hovedutstillingen i Norsk teknisk museum skal gjenåpnes. Jeg føler meg sikker på at Norsk Telemuseum nå har laget en utstilling hvor alle forutsetninger er lagt til rette for at vi skal kunne tilegne oss nye kunnskaper, og ferdigheter, om telekommunikasjonenes betydning for samfunnsutviklingen. Det er med trygghet for, og i glede over, dette jeg nå er med og åpner utstillingen og ønsker hjertelig til lykke til med utstillingen og dagens arrangement.

Lagt inn 27. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen