Historisk arkiv

Markering av trafikkulykkene i Hedmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Statssekretær Torild Skogsholm, Samferdselsdepartementet

Markering av trafikkulykkene i Hedmark 1997

Tale ved minneguddstjeneste i Grue Kirke 13.01.1998

Vi er samlet her i dag for markere at Hedmarkstrafikken i 1997 tok liv og medførte alvorlige skader. De som i dag sitter skadet etter en trafikkulykke, og etterlatte etter de som har mistet livet har min og alles medfølelse.

Som med så mange andre ulykkeshendelser i livet med tragiske utfall, oppfattes det å bli utsatt for en trafikkulykke med alvorlige følger uvirkelig, og som kun rammer andre, inntil vi selv eller noen som står oss nær havner i en slik situasjon.

Det er derfor viktig at de som ikke selv har vært utsatt for følgene av en alvorlig trafikkulykke, også er oppmerksomme på de materielle og ikke minst menneskelige konsekvenser av slike ulykker.

For at vi skal kunne få færre ulykker med alvorlig utfall er det nødvendig at alle gode krefter drar i sammen.

Dette gjelder ulike departementer, etater, fylker, kommuner, frivillige organisasjoner og ikke minst enkeltmennesket. Det er viktig at offentlige myndigheter setter trafikksikkerhet høyt på dagsordenen.

Regjeringen har derfor i Voksenåsendokumentet gitt uttrykk for at Norge skal være et foregangsland når det gjelder trafikksikkerhet.

Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet jobber bl.a. kontinuerlig med trafikksikkerhetstiltak på vegnettet, enten det dreier seg om rene trafikksikkerhetstiltak eller større vegprosjekter. Justisdepartementet og politiet gjennomfører f.eks. kontroller og driver opplysningsarbeid for å bedre trafiksikkerheten.

Kommunene innsats er helt avgjørende for iverksetting av trafikksikkerhetstiltak på de kommunale vegene og ikke minst knyttet til trafikkforholdene rundt skolene med tanke på 6-åringene. Derfor har også Regjeringen gått inn for å styrke trafikksikkerhetstilskuddet til kommunene med 10 millioner totalt for 1998 til i alt 111 mill. kr, noe Stortinget har gitt sin tilslutning til.

Det er ikke kun de fysiske tiltakene som er avgjørende for et godt trafikksikkerhetsarbeid. Kunnskap, holdninger og adferd er også sentrale elementer. Kirke- og undervisningsdepartementet, Trygg Trafikk, kjøreskolene og politiet søker alle å påvirke holdningene gjennom arbeid med trafikksikkerhet i barnehage, skoler og i andre fora.

Barn lærer imidlertid ofte av voksnes adferd, og de voksnes holdninger og adferd i praksis er derfor avgjørende for om barna skal erverve de riktige trafikale holdningene. Ellers så kan vi som enkelttrafikanter også bidra til en bedret ulykkessituasjon gjennom å være bevisst de valg vi tar daglig i trafikken, som f.eks. å avpasse farten etter veg- og føreforhold. Hva vi velger kan ha store konskvenser for ens eget såvel som andre menneskers liv og helse, og det er derfor viktig at vi alle tenker nøye gjennom hvilke valg vi som trafikanter bør foreta.

Vi må imidlertid passe på så vi ikke blir for selvtilfredse med det vi utretter innen trafikksikkerhetsarbeidet i dag enten det gjelder offentlige myndigheters eller andres innsats, da det alltid vil kunne være rom for ytterligere forbedringer.

Regjeringen vil fortsatt prioritere trafikksikkerhetsarbeidet meget høyt. Dette er ikke minst satt på dagsorden i Regjeringens forslag til statsbudsjett for 1998 hvor det bl.a. gis uttrykk for at Vegdirektoratets trafikksikkerhetsforskning vil prioriteres.

Jeg håper vår markering tidligere i dag med å tenne lys vil gi økt oppmerksomhet om de alvorlige trafikkulykkene, at dette vil være et lite bidrag for å bevisstgjøre alle aktører innen trafikksikkerhetsarbeidet, myndigheter såvel som de enkelte trafikanter, og dermed være med å forhindre alvorlige trafikkulykker i framtida.

Min medfølelse går nok en gang til de etterlatte, og jeg håper at færre i framtida vil få oppleve å miste noen av sine kjære i vegtrafikken.

Lagt inn 20. januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen