Historisk arkiv

Ny utgave av Trafikksikkerhetshåndboka

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Statssekretær Torild Skogsholm, Samferdselsdepartementet.

Ny utgave av "Trafikksikkerhetshåndboka”

Oslo 22. januar 1998

Jeg tar med glede imot den nye utgaven av “Trafikksikkerhetshåndboken”. Boka er ikke helt ny for meg. Jeg har fått noe tid til å se litt i den på forhånd, og jeg er også fra før oppmerksom på arbeidet med å lage en ny utgave - et arbeid som Transportøkonomisk institutt har utført med økonomisk støtte fra Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet.

På vegne av de to oppdragsgiverne - som også har finansiert mye av den forskningen som boka bygger på - vil jeg takke Transportøkonomisk institutt for velgjort arbeid! En særlig og velfortjent takk til Rune Elvik som har vært prosjektleder for arbeidet med den nye utgaven, ved siden av virke som forskningsleder ved TØI. Takk også til medforfatterne Anne Borger Mysen og Truls Vaa, også fra TØI. Takk også til alle andre støttespillere som har gjort det mulig å gi ut en ny utgave av denne viktige og nyttige boka!

Man skal ikke ha lest lenge i boka før man ser at den er viktig som kilde til kunnskap og et nødvendig redskap for politikere, myndigheter, organisasjoner og enkeltpersoner som er opptatt av tiltak for tryggere trafikk.

Pressen - og andre - kan også ha stor nytte av boka, som korrektiv og retningsviser i den offentlige debatten. Om ikke boka i seg sjøl fører direkte til tryggere trafikk, kan boka i alle fall være med på å heve kvaliteten og kunnskapsnivået i den offentlige debatt om trafikksikkerhet.

Lanseringen av boka gir meg en god anledning til å slå fast at politikere, myndigheter og ikke minst det alminnelige publikum trenger forskere som kan og vet, og som gjennom sin forskning kan gi grunnlag for konstruktiv debatt og velfunderte beslutninger.

Vi trenger kunnskap og innsikt fra faglig dyktige forskere. Men vi trenger dessuten forskere som, i tillegg til å være dyktige, også legger vekt på at innsikten skal nå fram til andre enn heller snevre forskningsmiljøer. Jeg vil ha forskere som også har et videre publikum i tankene og som dessuten sier sin mening, uten å skjele til oppdragsgivere og det som måtte være etablert gjennomsnittsfornuft i brede kretser. I så måte er Elvik og hans medforfattere og hele dette bokprosjektet et positivt forbilde.

Det får bli alt om forskningens rolle - i denne omgang.

For meg står det nå tilbake å gratulere Transportøkonomisk institutt med dagen og ønske lykke til med arbeidet for å gjøre boka kjent i brede kretser. Denne boka fortjener sannelig å bli gjort kjent, lest - og brukt !

Lagt inn 26. januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen