Historisk arkiv

I-18/98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Tilskudd til utskriving av unge funksjonshemmede fra aldersinstitusjoner og spesialistsykehjem

Sosialavdeling II

Landets kommuner
Landets fylkesmenn
Landets fylkesleger

Rundskriv I-18/98

13.03.98

Distribueres til:

  • Helse- og sosialstyrets medlemmer
  • Rådmann
  • Helse- og sosialsjef
  • Pleie- og omsorgsledere

Tilskudd til utskriving av unge funksjonshemmede fra aldersinstitusjoner og spesialsykehjem

STATSBUDSJETTET 1998 KAP 673 POST 62.

I. Innledning

II. Vilkår for tildeling av midler til kommunene

III. Resultatrapportering, oppfølging og kontroll

IV. Frister for tilskudd i 1998.

V. Andre aktuelle tiltak

I. INNLEDNING.

Tilskuddsordningen for utskrivning av unge funksjonshemmede fra aldersinstitusjoner og spesialsykehjem ble etablert i 1996 (Statsbudsjettets Kap 673 post 62). Dette rundskriv erstatter rundskriv I-35/97.

Det er over statsbudsjettet bevilget 45 mill kroner til utskrivning av unge funksjonshemmede i 1998.

Formålet med bevilgningen er å stimulere kommuner til å finne alternative og bedre tilbud for unge funksjonshemmede som har permanent opphold i aldersinstitusjoner.

Det gis et tre-årig tilskudd på tilsammen kr. 600.000 som vil bli utbetalt med følgende satser: første året kr 300.000, andre året kr 200.000 og tredje året kr 100.000.

Slik det blant annet ble gjort klart i Velferdsmeldingen (St. meld. nr. 35 (1994-95)), mener Regjeringen at funksjonshemmede ikke bør bo i institusjon over lengre tid dersom det er mulig å etablere et mer selvstendig boalternativ. Dette har Stortinget gitt sin tilslutning til.

Det er et kommunalt ansvar å legge til rette for at det etableres alternative og bedre tilbud slik at yngre mennesker ikke gis tilbud om langvarig/ permanent opphold i aldersinstitusjoner. Denne tilskuddsordningen representerer en stimulans til kommunale myndigheter for å etablere mer egnete bolig- og tjenesteløsninger.

Departementet vil spesielt oppfordre kommunene til i framtiden ikke å velge aldersinstitusjon som løsning når yngre mennesker er i behov av omfattende omsorgstjenester, men så langt det er mulig å finne andre løsninger.

II. VILKÅR FOR TILDELING AV MIDLER TIL KOMMUNENE

Det stilles følgende vilkår for utbetaling av tilskudd til kommunene:

1. Målgruppen er yngre fysisk funksjonshemmede med eller uten ervervede hodeskader, som har permanent opphold i kommunal aldersinstitusjon eller fylkeskommunalt spesialsykehjem.

a) Med yngre funksjonshemmede menes personer under 67 år, men personer under 50 år vil bli prioritert.

b) Med aldersinstitusjoner menes både kommunalt aldershjem og sykehjem. Med spesialsykehjem menes de fylkeskommunale somatiske spesialsykehjemmene og de psykiatriske sykehjemmene, fordi det finnes noen personer som bor i disse på grunn av fysisk funksjonshemming. Personer i kommunale aldersinstitusjoner vil bli prioritert.

c) Bare personer som bodde i disse institusjonene før 1.januar.97 omfattes av ordningen. Det vil ikke bli ytt tilskuddet når en person er innskrevet i institusjon etter 1.januar.97.

2. Kommunen kan søke om tilskudd og søknaden skal sendes fylkesmannen.

3. Kommunen skal inngå en utflyttingsavtale med personen/ hjelpeverge/ verge, og kopi av denne skal sendes fylkesmannen som vedlegg til søknad om tilskudd. Som grunnlag for avtalen skal kommunen ha utarbeidet og vedtatt en forpliktende utflyttings- og tiltaksplan for personen. Krav til innholdet i utflyttings- og tiltaksplanen er nærmere spesifisert i vedlegg 1, mens skjema for utflyttingsavtalen følger som vedlegg 3. Kopi av utflyttings- og tiltaksplanen skal også følge kommunens søknad til fylkesmannen.

4. Personen skal ha tilbud om egen bolig eller en del av et bokollektiv.Det er ikke anledning til å organisere det nye botilbudet med hjemmel i kommunehelsetjenesteloven eller sosialtjenesteloven, altså slik at personen skrives inn i en ny institusjon.

5. Første års tilskudd utbetales etter at kommunens søknad om tilskudd er mottatt hos fylkesmannen og søknaden er vurdert. Det skal være fattet et kommunalt vedtak med bl.a. dato for utflytting. Andre og tredje års tilskudd vil bli utbetalt når personen faktisk er utskrevet fra institusjonen.

6. Midlene skal inntektsføres i kapittelgruppe 1.3.70-89 Pleie- og omsorg for eldre og funksjonshemmede i kommunebudsjettet, og skal eksplistitt kunne leses ut av dette. Midlene skal anvendes til iverksetting og drift av nytt bo- og tjenestetilbud. Midlene skal ikke brukes til investeringer.

Dersom den inngåtte utflyttingsavtalen mellom kommunen og den enkelte person ikke overholdes kan departementet etter en helhetlig vurdering kreve tilskuddet tilbakebetalt.

En nærmere omtale om arbeidet med utflyttings- og tiltaksplan er gitt i vedlegg 2.

Dette rundskrivet endrer ikke ansvarsforhold eller økonomiske forpliktelser for pasienter i spesialsykehjem eller psykiatriske sykehjem.

III. RESULTATRAPPORTERING, OPPFØLGING OG KONTROLL

Vi viser til Stortingets bevilgningsreglement § 17 som gir fylkesmannen, departementet og Riksrevisjonen adgang til innsyn og kontroll med at midlene nyttes etter forutsetningene.

Kommunene skal rapportere til fylkesmannen umiddelbart etter at den enkelte person det er mottatt tilskudd for, reelt er utskrevet og har mottatt nytt tilbud. Rapporten skal inneholde dato for utskriving og enkelte opplysninger om tilbudet etter utflytting. Skjema for rapporteringen følger som vedlegg 4.

Fylkesmannen skal sammenholde det vedtatte flyttetidspunktet i den enkelte sak og kommunenes rapporter om tidspunkt for faktisk utskriving. Dersom fylkesmannens oversikter viser at kommunen ikke overholder planlagt og vedtatt flyttetidspunkt skal dette tas opp med kommunen, og rapporteres til departementet.

Fylkesmennene skal senest 17.august 1999 sende inn en samlet oversikt til Sosial- og helsedepartementet over hvor mange personer som det er ytt tilskudd for i årene 1996 til og med 1998 som er utskrevet i perioden 15.august 1998 til 15 august 1999. Videre skal fylkesmennene videresende anonymiserte rapporter fra kommunene om det tjenestetilbudet som er iverksatt i disse sakene (vedlegg 4).

IV. FRISTER I 1998

Søknadsfristen for kommunene til fylkesmennene settes til 14. august d.å. Det er svært viktig at denne fristen overholdes.

Fylkesmann behandler søknadene om tilskudd fra kommunene og skal innen 14.9.1998 sende departementet en oversikt over antallet søknader som anbefales innvilget i 1998. For hver sak skal alderen til den aktuelle person oppgis. Vi minner om tilsvarende frist for fylkesmannen i 1998 (jf rundskriv I-35/97).

Kommuner som skal motta annet eller tredje års tilskuddd skal ikke søke spesielt om dette. Vi viser i denne sammenheng til vedlegg 4 om tilbakerapportering fra kommunen til fylkemannen.

Der etter vil departementet stille midler til rådighet for fylkesmennene, og de aktuelle søknadene kan innvilges tilskudd, samt annet eller tredje års tilskudd til kommuner som allerede er inn på ordningen. Midlene vil bli utbetalt til kommunen i oktober 1998. Det stilles ikke krav om at midlene skal brukes innen utløpet av dette året.

V. ANDRE AKTUELLE TILTAK

Statlige myndigheter vil prioritere å følge opp kommuner som fortsatt tilbyr yngre mennesker permanent opphold i aldersinstitusjon. Dette vil i hovedsak skje via Fylkesmannens Sosial- og familieavdeling. Målet med en tettere oppfølging av kommunene er å bidra til å sette situasjonen til yngre funksjonshemmede i aldersinstitusjon på dagsorden i kommunen og bidra til å etablere nødvendig kompetanse lokalt. Undersøkelser som er foretatt indikerer at kommunene kan ha behov for målrettet motivering og bistand i arbeidet med å finne egnede bolig- og tjenesteløsninger.

Som eget vedlegg til rundskrivet sendes det ut en brosjyre "OM: veien fra institusjon til egen bolig" (I-0826B) med endel nyttig informasjon. Ytterligere eksemplarer av denne brosjyren kan bestilles fra Statens trykksakekspedisjon.

Følgende konkrete tiltak kan være aktuelle å benytte ved utflytting:

Treningsleiligheter utenfor institusjon

For enkelte personer i institusjon kan det være ønskelig å prøve å bo utenfor institusjon før utflytting faktisk skjer. For kommunen kan det være en fordel å få vurdert hvilke tiltak som må iverksettes for brukeren i en egen bolig. Dette er noe av bakgrunnen for at Sosial- og helsedepartementet i samarbeid med Oslo kommune v/Sunnaas sykehus har igangsatt et prosjekt med to treningsleiligheter utenfor institusjon. Selv om disse leilighetene er i Oslo, kan brukere fra hele landet få et opphold på inntil 4 måneder. Målgruppen er personer med varig fysisk funksjonshemning som enten bor i institusjon eller står i fare for å bli institusjonsbeboere.

Treningsleilighetene er et tilbud om en mellomstasjon i rehabiliterings-prosessen, der målet er å kunne bo alene eller sammen med pårørende. Under oppholdet utprøves hvilke hjelpetiltak som er nødvendige for at den enkelte skal kunne oppnå optimal selvhjulpenhet i egen boenhet, tilby nødvendig utprøving, tilpasninger og opptrening.Bydelen der leiligheten er plassert, gir den nødvendige tjenesten under oppholdet. På forhånd inngås en samarbeidsavtale mellom hjemstedskommunen og prosjektet. Prosjektansatte kan gi tilbud om oppfølging etter oppholdet.

Nærmere informasjon: Prosjekt treningsleiligheter

Sunnaas sykehus, 1450 Nesoddtangen

tlf.66 96 90 00 / 22 21 34 85, faks 66 91 25 76

Brukerstyrt personlig assistanse

Brukerstyrt personlig assistanse er en alternativ organisering av ulik praktisk og personlig bistand for sterkt funksjonshemmede som har behov for assistanse i dagliglivet både i hjemmet og til ulike aktiviteter utenfor hjemmet. Det som særpreger tjenesten er at brukeren gjennom blant annet å inneha arbeids-lederrollen, påtar seg større ansvar for tilpasning av nødvendige tjenester til sine reelle behov. Den er spesielt velegnet for funksjonshemmede med omfattende behov for hjelp både i og utenfor boligen. Tjenesten skal være en del av de samlede kommunale omsorgstjenester, men knyttet til personen - ikke til boligen. Brukerstyringen vil også gi bedre ressursutnyttelse og kvalitetssikring.

Over statsbudsjettet gis det stimuleringstilskudd til kommuner som prøver ut denne ordningen. Tilskuddet utgjør kr 100 000 pr år for nye brukere og kr 50.000 til videreføring de påfølgende år.

Tilskudd ytes til kommuner der personen enten er i en utflyttingsprosess fra institusjon, har egen bolig, bor hos foreldre eller andre familiemedlemmer. Midlene skal i hovedsak dekke utgifter til opplæring av brukere som skal være arbeidsledere for sine personlige assistenter, til merutgifter knyttet til igangsettelsen og til oppfølging. Det vises her til Rundskriv I-43/97 "Personlig assistenter -Retningslinjer for søknad om stimuleringstilskudd".

Dersom det er behov for ytterligere informasjon skal det primært tas kontakt med fylkesmennenes Sosial- og familie-avdelinger. Saksbehandlere i departementet: Spørsmål knyttet til tilskuddsordningen Øyvind Brandt, tlf. 22 24 85 78 (e-post:oyvind.brandt@shd.dep.telemax.no). Spørsmål knyttet til konkret utforming av nye bolig- og tjenesteløsninger Georg Antonsen tlf 22 24 85 68 (e-post: georg.antonsen @shd.dep.telemax.no).

Med hilsen

Ketil Østvedt e.f

Øyvind Brandt

Kopi:

  • Statens helsetilsyn
  • Landets fylkeskommuner
  • Alle kommunale alders- og sykehjem

Vedlegg:

1. Innhold i utflyttings- og tiltaksplan

2. Nærmere om arbeidet med utflyttings- og tiltaksplaner.

3. Utflyttingsavtale

4. Tilbakerapporteringsskjema

5. I-0826B Om veien fra institusjon til egen bolig.

Lagt inn 19. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen