Historisk arkiv

I-50/98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Statsbudsjettet 1999 - oversikt over tilskudd til kommunenes pleie-, omsorgs- og sosiale tjenester og til psykiatri

Statsbudsjettet 1999 - oversikt over tilskudd til kommunenes pleie-, omsorgs- og sosiale tjenester og til psykiatri

Rundskriv I-50/98

Kommunene
Fylkesmennene
Fylkeslegene

97/09122 PEH
09.11.98

I kommunene henstiller vi til at dette rundskrivet distribueres til ordfører, rådmann/administrasjonssjef, helse- og sosialsjef og aktuelle tjensteledere.

Rundskrivet bygger på regjeringens forslag til statsbudsjett for 1999. Det tas derfor forbehold om Stortingets bevilgning. I rundskrivet gis det en kortfattet orientering om følgende tilskudd:

Kapittel og post

Tilskudd

614.63

Utvikling av sosialtjenesten og rusmiddeltiltak

670.61

Omsorgstjenestetilskudd

Skjønnstilskudd

673.61

Vertskommunetilskudd

Innsatsmidler

673.62

Tilskudd til utskrivning av unge funksjonshemmede fra aldersinstitusjoner

673.63

Tilskudd i forbindelse med begrenset bruk av tvang

673.65

Tilskudd til kommuner med psykisk utviklingshemmede med sikringsdom

674.60

Tilskudd til personlige assistenter for funksjonshemmede

743.62

Tilskudd til psykiatri i kommunene

Div. bevilgninger

Handlingsplan for helse- og sosialpersonell 1998-2001

Når statsbudsjettet for 1999 er vedtatt, vil departementet sende ut en nærmere orientering om de ulike tilskuddene.

1. Kap. 614 post 63 Utvikling av sosialtjenesten og rusmiddeltiltak

Over denne posten er det foreslått bevilget 115,15 mill kr i 1999.

Formålet med bevilgningen er å styrke sosialtjenesten og tiltaksapparatet for rusmiddelmisbrukere samt prostituerte. Dette gjelder bl.a. støtte til kommunale utviklingsprosjekter i følge Handlingsplanen for sosialtjenestens førstelinje – Kunnskap og brubygging, og utvikling av helhetlige tiltak for rusmiddelmisbrukere, med særlig vekt på ettervern, i samsvar med Rusmiddelpolitisk handlingsplan. Videre gis det tilskudd til tiltak for rusmiddelmisbrukere med langvarig misbruk, ettervern og etablering av et landsomfattende tilbud om metadonassistert behandling.

En stor del av tilskuddene er bundet til pågående eller planlagte tiltak. Det vil likevel være noen midler disponibelt til igangsetting av nye utviklingsprosjekter eller tiltak, spesielt på området helhetlige tiltak for rusmiddelmisbrukere, med særlig vekt på ettervern. Kommuner som har konkrete planer om å sette i gang tiltak på dette området, kan søke om tilskudd. Søknadene vil bli vurdert innenfor rammen av de aktuelle handlingsplanene, og må sendes via fylkesmannen.

Resultatoppfølging og kontroll

Det må rapporteres årlig fra de tiltakene som får tilskudd, og leveres revisorattestert regnskap hvor bruken av tilskuddet kommer tydelig fram. Det må videre rapporteres om framdrift og resultatoppnåelse. Kommuner som får tilskudd innenfor rammen av handlingsplanene, må være innstilt på at resultater og erfaringer skal videreformidles.

Søknadsfrist: 1 desember 1998.

2. Kap. 670 post 61 Tilskudd til omsorgstjenester

De øremerkede tilskuddene over denne bevilgningen inngår hovedsakelig i Handlingsplanen for eldreomsorgen. En liten del inngår også i Handlingsplanen for helse- og sosialpersonell, som er omtalt under punkt 9 i dette rundskrivet. For investeringstilskuddene knyttet til Handlingsplanen for eldreomsorgen vises det til kap 586 på Kommunal- og regionaldepartementets område i statsbudsjettet.

a) Omsorgstjenestetilskudd

Omsorgstjenestetilskuddet er foreslått videreført med 1.891,2 mill kr i 1999. Det er en økning på 695 mill kr fra 1998.

Midlene skal nyttes til å styrke den kommunale pleie- og omsorgstjenesten og spesielt tilbudet til befolkningen over 67 år. Midlene skal brukes på en slik måte at målene i den kommunale handlingsplanen for styrking av eldreomsorgen nås. Midlene vil bli utbetalt på grunnlag av planen som kommunene skal sende inn til fylkesmannen med frist 1.12.98, jf rundskriv I-32/98.

Midlene som tidligere har blitt fordelt i form av døgntjenestetilskuddet under samme post er fra og med 1999 foreslått lagt inn i omsorgstjenestetilskuddet. Det er ingen endringer i den kommunevise fordelingen av disse midlene.

Det tas sikte på at midlene til kommunene blir utbetalt av fylkesmannen i fire terminer, med første utbetaling ca. 15.02.98. Den kommunevise fordelingen av midlene følger som vedlegg til rundskrivet.

b) Skjønnstilskudd

Skjønnstilskuddet er foreslått videreført med 210 mill kr i 1999. Det er en økning på 105 mill kr fra 1998.

Skjønnstilskuddet skal i utgangspunktet ytes til de kommuner som har det dårligst utbygde pleie- og omsorgstjenestetilbudet til eldre, og som samtidig har en svak kommuneøkonomi. På bakgrunn av Stortingets føringer skal også kommuner som nylig er ferdig med utbyggingen, men som har problemer med driften, tas med ved vurderingen. For 1999 foreslås det også at behovet for tiltak for å bedre kompetansen hos ansatte i pleie- og omsorgstjenestene blir vurdert ved fordelingen av midlene. Midlene skal primært brukes på en slik måte at målene i de kommunale handlingsplanene for styrking av pleie- og omsorgstjenestene nås.

Den fylkesvise fordelingen av midlene vil bli gjort kjent i rundskriv til kommunene kort tid etter at statsbudsjettet for 1999 er vedtatt i Stortinget. Fylkesmannen skal i samarbeid med fylkeslegen foreta den kommunevise fordelingen av midlene. Det legges til grunn at fordelingen skjer på grunnlag av de innsendte planene pr 1.12.98 og ut fra embetenes kjennskap til kommunene. Det er ikke lagt opp til søknadsbehandling.

Det tas sikte på at fordelingen og utbetalingen av midlene til kommunene foretas innen 15.02.98. Det er fylkesmannen som har ansvaret for utbetalingen av tilskuddene.

Resultatoppfølging og kontroll

Opplegget for resultatoppfølging og kontroll av midlene over kap 670 post 61 er beskrevet i statsbudsjettet for 1999, og vil bli omtalt i nytt rundskriv fra departementet ved tildelingen av midler for 1999. Vi vil likevel understreke at den årlige rapporteringen om pleie- og omsorgstjenestene til Statistisk sentralbyrå er en viktig del av rapporteringen om bruken av de øremerkede tilskuddene knyttet til Handlingsplanen for eldreomsorgen. Dersom det ikke rapporteres tilfredsstillende til fastsatt tid vil de øremerkede tilskuddene for 1999 kunne bli holdt tilbake. Fristen for rapportering til SSB er satt til 1. februar 1999, og skjemaene vil bli sendt kommunene i god tid.

Kontaktperson i departementet er Øyvind Brandt, tlf. 22 24 85 78.

3. Kap. 673 post 61 Oppfølging av ansvarsreformen for mennesker med psykisk utviklingshemning

Over denne posten er det foreslått bevilget 1.097,2 mill kr.

Det vises også til rundskriv I-40/98 om opplegget for registrering og kontroll i forbindelse med rapporteringen av antall utviklingshemmede som kommunene skal gjøre pr. 1. januar 1999. Det vil om relativt kort tid bli sendt ut et oppfølgingsrundskriv som spesielt omhandler kontrollopplegget.

a) Vertskommunetilskudd

Vertskommunetilskuddet er foreslått videreført med 878,8 mill kr. Det er ingen endringer i den kommunevise fordelingen fra 1998, jf. vedlagte fordelingsliste.

Ordningen ble innført i 1993, og går til 33 kommuner som blir skjermet mot virkningene av omfordelingen i inntektssystemet i tilknytning til brukerne fra det tidligere HVPU som kommunen har tatt over ansvaret for fra andre kommuner.

I 1996 ble det i samarbeid med organisasjonene som deltar i Sosialministerens sentrale samarbeidsgruppe for gjennomføringen av ansvarsreformen laget et opplegg for nedjustering av vertskommunetilskuddet og innlemming av midler i inntektssystemet som følge av at antallet utviklingshemmede i vertskommunene reduseres over tid. I 1999 vil det i samarbeid med LVSH bli vurdert å etablere kriterier for når vertskommunene skal gå ut av ordningen med vertskommunetilskudd. Neste gjennomgang blir med virkning fra 2001.

b) Innsatsmidler

Innsatsmidlene er foreslått videreført med 216,4 mill kr.

En del kommuner har en overvekt av særlig ressurskrevende brukere. Fordelingen gjennom inntektssystemet tar ikke tilstrekkelig hensyn til dette. Også ved fordelingen for 1999 vil det bli foretatt en del endringer for å få til en god treffsikkerhet. Det er spesielt mindre kommuner som vil bli prioritert. Departementet legger opp til at den kommunevise fordelingen vil være klar kort tid etter at Stortinget har vedtatt budsjettet for 1999.

Innsatsmidlene vurderes for tiden av en interdepartemental arbeidsgruppe, ledet av Kommunal- og regionaldepartementet, som ser nærmere på finansieringen av tiltak for særlig ressurskrevende brukere i kommunene. Eventuelle forslag til endringer vil bli framlagt i kommuneøkonomiproposisjonen for 2000.

Kontaktperson i departementet er Per Eivind Hem, tlf. 22 24 85 70.

4. Kap. 673 post 62 Tilskudd til utskrivning av unge funksjonshemmede fra aldersinstitusjoner

Bevilgningen er foreslått videreført med 45 mill kr.

Formålet med bevilgningen er å stimulere kommunene til at yngre funksjonshemmede i alders- og spesialsykehjem som ønsker det, får alternativt tilbud om bolig og tjenester. Målgruppen er personer under 67 år med fysiske funksjonshemninger. Personer under 50 år blir prioritert ved tildelingen av tilskudd. Midlene skal benyttes til igangsetting og drift av det nye boligtilbudet.

Tilskuddet til kommunene for hver enkelt person som flytter ut fra alders- og spesialsykehjem er samlet på kr 600 000, men fordelt over 3 år.

Søknad om tilskudd sendes fylkesmannen. Den må basere seg på en utflyttingsavtale mellom kommunen og personen det gjelder. Videre må det sammen med søknaden vedlegges kommunalt vedtak om utflytting, hvor blant annet tidspunkt for utflytting, informasjon om boligtilbud og tjenestetilbud, framkommer. For nærmere opplysninger vises det til rundskriv I-18/98.

Søknadsfrist: 13. august 1999.

Kontaktperson i departementet er Georg Antonsen, tlf. 22 24 85 68.

5. Kap. 673 post 63 Begrenset bruk av tvang

Det foreslås etablert et nytt tilskudd på 108 mill kr i forbindelse med kommunenes utgifter knyttet til nytt kapittel 6A i sosialtjenesteloven, Rettigheter for og begrensning og kontroll med bruk av tvang og makt m.v. overfor enkelte personer med psykisk utviklingshemning.

Formålet med tilskuddsordningen er å kompensere for merkostnader i forbindelse med at det skal være to tjenesteytere til stede ved bruk av tvang. Midlene fordeles ikke på grunnlag av antall vedtak om bruk av tvang i enkeltsaker, da dette kunne ha vært et uheldig incitament til bruk av tjenesteløsninger som innebærer bruk av tvang. Tilskuddet til den enkelte kommune fordeles ikke etter søknad men på grunnlag av det innrapporterte antall psykisk utviklingshemmede 16 år og over pr. 1.1.98, jf. vedlagte fordelingsliste.

Kontaktperson i departementet er Marianne Skattum, tlf. 22 24 85 87..

6. Kap. 673 post 65 Psykisk utviklingshemmede med sikringsdom

Tilskuddet er foreslått videreført med 31 mill kr.

Formålet med bevilgningen er å gi støtte til kommuner som har etablert eller er i ferd med å etablere kostnadskrevende tiltak for å ivareta omsorgen for og sikringen av psykisk utviklingshemmede med en sikringsdom. Refusjonssatsen er 100 pst. av godkjente utgifter.

Midlene blir fordelt av departementet etter søknad fra kommunene. Søknaden må inneholde en beskrivelse av saken slik at det klart framgår at personen er psykisk utviklingshemmet og at vedkommende har en sikringsdom. Det må også lages eget budsjett for de tiltak som vil bli satt i verk i forhold til personen i 1999. Departementet vil behandle innkomne søknader fortløpende. De kommunene som har fått midler over bevilgningen i 1998, skal innen 1. mars 1999 ha sendt inn revisorattestert regnskap for 1998 og ev. ny søknad for 1999.

Kontaktperson i departementet er Catrine Bangum, tlf. 22 24 87 48.

7. Kap. 674 post 60 Tilskudd til personlige assistenter for funksjons-hemmede

Tilskuddet er foreslått videreført med 35 mill kr, dvs. en økning på 15 mill kroner fra 1998.

Brukerstyrt personlig assistanse er en alternativ organisering av ulik praktisk og personlig bistand for sterkt funksjonshemmede med behov for assistanse i dagliglivet både i hjemmet og til ulike aktiviteter utenfor hjemmet. Det som særpreger tjenesten er at brukeren gjennom blant annet å inneha arbeidslederrollen, påtar seg større ansvar for organisering og innhold i forhold til sine behov. Formålet med bevilgningen er å gi stimuleringstilskudd til kommuner som ønsker å etablere denne ordningen for bestemte brukere. Tilskuddet skal hovedsakelig dekke utgifter til opplæring av brukere, utlysnings- og ansettelsesprosedyrer som ivaretar brukermedvirkningen og til oppfølging av de som er i gang med ordningen.

Midlene blir fordelt etter søknad fra kommunene. Det vises her til retningslinjene for søknad i tidligere rundskriv I–43/97. Nærmere opplysninger kan fås hos Ressurssenter for Omsorgstjenester, tlf. 74 82 50 00.

De kommuner som får innvilget tilskudd til nye brukere av ordningen, kan påregne et tilskudd på 100.000 kr pr. bruker i 1999. Det kan også søkes om videreføringstilskudd på 50.000 kr pr. bruker for de brukerne som har fått tilskudd tidligere og har deltatt på kurs i arbeidslederrolle.

Søknad og regnskap sendes til:

Ressurssenter for Omsorgstjenester

Postboks 13

7501 Stjørdal

Søknadsfrist: 1. februar 1999.

Kontaktperson i departementet er Birgit Friele, tlf. 22 24 85 76.

8. Kap. 743 post 62 Tilskudd til psykiatri i kommuner

Det er foreslått en samlet bevilgning på 564 mill. kr, dvs. en økning på 114 mill. kr fra 1998. Av dette skal 522 mill kr fordeles til kommunene til styrking av tilbudet til mennesker med psykiske lidelser og til forebygging av psykososiale problemer blant barn og unge - øremerket tilskudd. 12 mill kr av økning vil bli disponert av Statens helsetilsyn til kompetanseheving i kommunene.

St.meld. nr. 25(1996-97) Åpenhet og helhet, ble behandlet i Stortinget 17. juni 1997. Under behandlingen var det stor enighet om meldingens beskrivelse av dagens situasjon i norsk psykiatri og hovedtrekkene i politikken fremover. Hovedkritikken mot meldingen var at den ikke inneholdt forpliktende signaler om økte bevilgninger. Stortinget ba i eget romertallsvedtak om at Regjeringen snarest fremmer forslag om en forpliktende handlingsplan for psykiatrien, herunder en økonomisk forpliktende opptrappingsplan.

Regjeringen la våren 1998 frem forslag til en handlingsplan og en forpliktende økonomisk opptrappingsplan. Stortinget sluttet seg til hovedtrekkene i planen da den ble behandlet i juni, og til forslaget om en økning i det øremerkede tilskuddet til kommunene fra 450 mill. kroner i 1998 til 2,1 mrd. kroner i 2006. Den årlige opptrappingen av tilskuddet vil bli fastsatt av Stortinget ved behandlingen av statsbudsjettet for det enkelte år.

Regjeringen vil styrke tilbudet til mennesker med alvorlige psykiske lidelser i kommunene og fylkeskommunene. I 1999 økes de øremerkede statlige tilskudd til disse formål.

Hovedmål for 1999:

  • styrking av brukerrettede tiltak og informasjon
  • flere omsorgsboliger
  • styrking av hjemmetjenester
  • dagsentertilbud til flere
  • flere støttekontakter
  • utbygging av kultur- og fritidstiltak
  • styrking av tilrettelagt behandlingstilbud
  • utbygging av psykososiale tjenester og støttekontakter, kultur- og fritidstiltak for barn og unge
  • styrking av helsestasjons- og skolehelsetjenesten

Hovedmålene vil bli nærmere utdypet i rundskrivet som vil bli sendt ut når Stortinget har vedtatt statsbudsjettet for 1999.

Fordeling av tilskudd

Det øremerkede tilskuddet til den enkelt kommune vil bli fordelt med utgangspunkt i inntektssystemets kostnadsnøkkel for kommunene.

Utbetaling av tilskudd

Det forutsettes at kommunen har utarbeidet og politisk vedtatt en handlingsplan for psykiatri i kommunen.

Tilskuddet for 1999 vil bli utbetalt når kommunen har lagt fram

  1. en tilfredsstillende rapport for bruken av 1998-tilskuddet og denne er gjennomgått av fylkeslegen.
  2. en tilfredsstillende redegjørelse for hvilke tiltak i kommunens vedtatte handlingsplan for psykiatri som vil bli etablert/iverksatt i 1999.
  3. en oversikt over årlige økonomiske konsekvenser av kommunens plan for årene 1998-2001 (alternativt 1999-2002).

Sosial- og helsedepartementet vil vurdere rapporterings- og utbetalingsrutiner for ulike satsningsområder i sammenheng. Kommunene vil bli nærmere orientert om dette i senere rundskriv.

Kontaktperson i departementet er Jan Tvedt, tlf. 22 24 87 07.

9. Handlingsplan for helse- og sosialpersonell 1998-2001

Om fordelingen 1998

Som ledd i Handlingsplan for helse- og sosialpersonell 1998-2001 ble følgende tilskudd i 1998 fordelt direkte fra sentral statlig myndighet:

  • Tilskudd til kvalifisering av ufaglærte og etterutdanning av hjelpepleiere og annet personell med videregående opplæring ble i 1998 fordelt fra SHD direkte til kommunene og fylkeskommunene etter objektive kriterier.
  • Tilskudd til desentral sykepleierutdanning og videreutdanninger av høgskoleutdannet personell på SHDs budsjett ble fordelt til høgskolene fra KUF.
  • Tilskudd til bedriftsinterne videreutdanninger ble fordelt til fylkeskommunene fra SHD.
  • Tilskudd til tverrfaglig videreutdanning i psykisk helsearbeid ble fordelt av Helsetilsynet.

Fordeling 1999

SHD tar sikte på at disse tilskuddene i hovedsak for 1999 og resten av handlingsplanperioden blir stilt til rådighet for fylkesmennene, som i samråd med fylkeslegene fordeler midlene til kommuner og fylkeskommuner etter en vurdering av deres opplærings- og rekrutteringsplaner og på grunnlag av departementets prioriteringer.

Kvalifisering av ufaglærte og etter/videreutdanning av personell med videregående opplæring vil bli prioritert høyere. Støtte til kompetanseutvikling innen pleie/omsorg prioriteres også innenfor skjønnsmidler i handlingsplanen for eldreomsorgen, jf. punkt 2 b) ovenfor.

Departementet kommer tilbake til fastsetting av beløpene under den enkelte tilskuddsordning etter at Stortinget har vedtatt budsjettet for 1999. Følgende tilskudd vil helt eller delvis bli fordelt av fylkesmennene i samråd med fylkeslegene:

· Kap. 670 post 61 Tilskudd til kvalifiseringstiltak for ufaglærte i pleie- og omsorgssektoren

Tilskuddet er foreslått videreført med 10 mill. kr i 1999. Midlene inngår også som en del av Handlingsplanen for eldreomsorgen.

Formålet er å stimulere kommunene til å ta inn opplæringstiltak for ufaglærte i pleie- og omsorgstjenesten og i psykiatrien i sine opplæringsplaner, øke antallet ufaglærte som tar fagbrev som omsorgsarbeidere eller hjelpepleierutdanning gjennom voksenopplæring, og øke antallet kommuner som gjennomfører 6-8 ukers grunnopplæring for de ufaglærte som ikke planlegger å ta videregående opplæring.

Midlene fordeles til kommunene i 1999 etter at kommunenes planer er gjennomgått og vurdert.

· Kap. 743 post 60 (og 70). Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner for videreutdanning og spesialisering av personell og andre kompetansehevende tiltak innen psykiatrien.

Tilskuddet tar sikte på å bedre tilgangen på høgskoleutdannet personell med tverrfaglig videreutdanning i psykisk helsearbeid. I tillegg skal det fordeles midler til kommunene for at flere med helse/omsorgsfag fra videregående opplæring tar etter/videreutdanning i psykiatri, og at flere ufaglærte tar fagbrev som omsorgsarbeidere, hjelpepleierutdanning som voksenopplæring eller 6-8 ukers grunnopplæring.

· Kap. 705 post 61 Utdanningstiltak

Videreutdanninger for høyskoleutdannet personell

Tilskuddet ble i 1998 overført fra KUF for viderefordeling til høgskolene. En del av midlene vil fra 1999 bli fordelt via fylkesmennene/fylkeslegene til kommuner og fylkeskommuner

Desentralisert sykepleierutdanning

Tilskuddet ble i 1998 fordelt til høgskolene via KUF for å dekke høgskolenes merkostnader ved å tilby desentrale studier. Det vurderes nå om midlene i 1999 bør fordeles av fylkesmennene i samråd med fylkeslegene på grunnlag av kommunenes og fylkeskommunenes opplæringsplaner.

Etter- og videreutdanning for personell med helse/omsorgsfag fra videregående skole

Tilskuddet vil bli fordelt på grunnlag av kommunenes og fylkeskommunenes opplæringsplaner.

· Kap. 705 post 62 Bedriftsinterne videreutdanninger for høgskoleutdannet personell

Tilskuddet på 24 mill. kr i 1998 foreslås videreført på samme nivå i 1999. For i større grad å vurdere fordelingen i forhold til lokale behov, skal midlene fordeles av fylkesmennene i samråd med fylkeslegene til fylkeskommunene.

Kontaktperson i departementet er Erling Steen, tlf. 22 24 84 27.

Med hilsen

Steinar Stokke e.f.

departementsråd

Vedlegg

Gjenpart: Kommunene v/kommunekassereren

Kommunerevisjonen

Fylkeskommunene

Kommunenes Sentralforbund

Kommunal- og regionaldepartementet

Finansdepartementet

Statens helsetilsyn

Lagt inn 10. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen