Historisk arkiv

Hjertebarna får behandlingstilbud på Rikshospitalet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 82
24.11.97

“Hjertebarna” får behandlingstilbud på Rikshospitalet

Regjeringen besluttet i dag at Rikshospitalet skal bygge opp et behandlingstilbud for barn med hypoplastisk venstre hjertesyndrom (HVHS). - Vi har funnet en god løsning på denne saken, der vi har latt både menneskelige og faglige hensyn telle sterkt, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Det vil gå inntil to år før Rikshospitalet har etablert et fullt ut tilfredsstillende tilbud til de 10-15 barna som hvert år blir født med HVHS. I oppbyggingsfasen vil Norge fortsette samarbeidet med utenlandsk ekspertise og institusjoner. Siden 1990 har Norge samarbeidet med spesialisten dr. Norwood om behandling for denne gruppen, først i USA, siden i Sveits. Som en midlertidig ordning har det vært inngått en avtale med Norwood om behandling på Rikshospitalet.

- Hensynet til barna og deres pårørende har veid tungt når vi nå har bestemt at vi skal bygge opp et tilbud i Norge. Barna må gjennom tre operasjoner, og det er en stor fordel for dem at dette kan skje her hjemme. Det er også bred enighet om at Rikshospitalet har de faglige forutsetningene som skal til for å bygge opp tilbudet. Dessuten kan den nye kompetansen også komme andre grupper hjertesyke barn til gode, sier Høybråten.

Utgiftene til drift av dette tilbudet blir omlag 9,5 millioner kroner årlig. Dette dekkes inn ved reduserte utgifter over trygden til reiser, opphold og behandling i utlandet. Det blir derved beskjedne merutgifter knyttet til å etablere tilbudet i Norge.

Lagt inn 25 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen