Historisk arkiv

Ny forskrift om stoffer som kan brukes ved ulovlig fremstilling av narkotika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 92
19.12.97

Ny forskrift om stoffer som kan brukes ved ulovlig fremstilling av narkotika

I dag ble en ny forskrift om stoffer som kan brukes ved ulovlig fremstilling av narkotika vedtatt i statsråd. Forskriften har bl.a. regler om godkjenning av tilvirkning, mottak, besittelse, håndtering, merking og omsetning av slike stoffer.

Forskriften er gitt med hjemmel i legemiddelloven § 25a. Den nye lovbestemmelsen ble vedtatt i statsråd i dag.

Misbruk av kjemikalieprodusert narkotika har i de senere år økt i omfang. Bekjempelsen av disse stoffene er et viktig satsingsområde i det internasjonale narkotikaforebyggende arbeidet. At stoffene relativt enkelt kan fremstilles ved hjelp av alminnelig brukte laboratoriekjemikalier, gjør det nødvendig med oversikt og kontroll over handelen med disse stoffene.

I den nye forskriften stilles det strenge krav til dem som håndterer stoffer som kan brukes til ulovlig fremstilling av narkotika. Hvilke stoffer som anses å falle inn under denne beskrivelsen, er uttrykkelig listet opp. Forskriften har regler om godkjenning av tilvirkning, mottak, besittelse, håndtering, merking og omsetning, dokumenter vedrørende handelen og rapporteringsplikt til kontrollmyndigheten.

I Norge har denne gruppen stoffer tidligere ikke vært underlagt noen felles regulering. Sosial- og helsedepartementet har på bakgrunn av sakens alvorlige karakter, bestemt å knytte dette regelverket til legemiddelloven.

Statens helsetilsyn skal være kontrollmyndighet. Oppgavene som kontrollmyndighet innebærer å behandle søknader om godkjenning til import, eksport, transitt, tilvirkning, besittelse, mottak, håndtering og omsetning av stoffene. Helsetilsynet skal føre tilsyn med en del av den dokumentasjon som inngår i handelen med stoffene og med virksomheter som håndterer dem. Det må også føres tilsyn med at kravene til merking overholdes.

Kontaktperson:

Byråsjef Jan Rune Fagermoen, tlf. 22 24 87 46

Lagt inn 22. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen