Historisk arkiv

1380 nye driftsavtaler for praktiserende helsepersonell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 115
Dato 23.12.98

1380 nye driftsavtaler for praktiserende helsepersonell

Sosial- og helsedepartementet har nå utbetalt 87 mill kroner i tilskudd for andre halvår 1998 til fylkeskommuner og kommuner som har opprettet nye driftsavtaler med privatpraktiserende legespesialister, spesialister i klinisk psykologi og fysioterapeuter. I alt har fylkeskommunene inngått 1066 nye driftsavtaler tilsvarende 660 årsverk med leger og psykologer. Kommunene har inngått 314 driftsavtaler tilsvarende 220 årsverk med fysioterapeuter. Samlet er den fylkeskommunale og kommunale helsetjenesten dermed styrket med 1380 personer og 880 årsverk. Det øremerkede tilskuddet til de nye driftsavtalene vil utgjøre inntil 185 mill kroner på årsbasis, og vil bli videreført i fem år før det legges inn i rammetilskuddene til fylkeskommunene og kommunene.

- For pasientene betyr de nye avtalene at tjenestene er blitt vesentlig billigere, fordi yrkesutøvere som tidligere kunne innkreve forhøyede egenandeler, nå er bundet av de egenandelene staten har fastsatt, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Bakgrunnen for satsingen er at Stortinget våren 1997 vedtok endringer i folketrygdloven som innebærer at trygderefusjoner til leger, psykologer og fysioterapeuter fra 1. juli 1998 skal være forbeholdt yrkesutøvere som har driftsavtale med fylkeskommune eller kommune. Som en overgangsordning er det gjort unntak fra lovendringene for allmennleger fram til fastlegeordningen innføres i 2001, for spesialister i psykiatri og klinisk psykologi og for yrkesutøvere som var over 62 år da loven trådte i kraft.

Med de nevnte unntakene ville et stort antall yrkesutøvere som hittil har hatt privat praksis uten driftsavtale, mistet trygderefusjonene fra 1. juli 1998 dersom de ikke hadde fått driftsavtale med fylkeskommunen eller kommunen. Stortinget vedtok derfor også en statlig tilskuddsordning til de fylkeskommunene og kommunene som inngikk driftsavtale med berørte yrkesutøvere slik at praksisen kunne videreføres med offentlig finansiering. For spesialister i psykiatri og klinisk psykologi og for fysioterapeuter dekker det øremerkede tilskuddet 80 prosent av fylkeskommunenes og kommunenes utgifter til nye driftstilskudd. For somatiske legespesialister dekker tilskuddet 70 prosent av de fylkeskommunale utgiftene.

Resultatet er at det tilbudet som fram til 1. juli 1998 fantes hos helsepersonell uten driftsavtale, og som i spesialisthelsetjenesten var større enn tilbudet av personell med driftsavtale, i all hovedsak er blitt videreført ved at yrkesutøverne har fått driftsavtale. Sammenlignet med situasjonen før 1. juli er det, målt i avtalte årsverk, blitt fire ganger så mange driftsavtaler for psykologer, tre ganger så mange driftsavtaler for psykiatere og nesten dobbelt så mange driftsavtaler for somatiske legespesialister.

Privatpraksis uten driftsavtale har i stor grad vært konsentrert til sentrale strøk. På kort sikt vil ikke reformen påvirke den geografiske fordelingen av helsetilbudene vesentlig, men utviklingen mot en stadig sterkere konsentrasjon av tilbudene stanses. Ved at yrkesutøverne nå får driftsavtale, blir det også lettere for fylkeskommunene å innarbeide deres tjenester i planleggingen av helsetilbudet i fylket.


Kontaktperson: Underdirektør Atle Grøhn, tlf. 22 24 87 27/ 22 35 56 26

Lagt inn 23. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen