Historisk arkiv

1400 nye driftsavtaler for praktiserende helsepersonell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 40
11.05.98

1400 nye driftsavtaler for praktiserende helsepersonell

Sosial- og helsedepartementet har nå godkjent fylkeskommunenes og kommunenes planer for nye driftsavtaler for privatpraktiserende helsepersonell. Det er gitt tilsagn om tilskudd til omlag 1400 nye driftsavtaler til legespesialister, spesialister i klinisk psykologi og fysioterapeuter. De nye avtalene tilsvarer omlag 900 årsverk.

- Vi har oppnådd at det tilbudet som finnes hos helsepersonell uten driftsavtale, i hovedsak blir videreført med nye driftsavtaler. Tilbudet til pasientene opprettholdes på dagens nivå, slår helseminister Dagfinn Høybråten fast. Dessuten vil dette være en økonomisk forbedring for pasienter som tidligere har gått til yrkesutøvere uten avtale, fordi egenandelen nå må holdes innenfor de offentlige satsene.

Våren 1997 vedtok Stortinget endringer i folketrygdloven som innebærer at trygderefusjoner til legespesialister, spesialister i klinisk psykologi og fysioterapeuter heretter skal være forbeholdt yrkesutøvere som har driftsavtale med fylkeskommune eller kommune. Lovendringen trer i kraft 1. juli 1998. Det er gjort unntak fra lovendringen bl.a. for allmennleger fram til innføring av fastlegeordningen på landsbasis i 2000, og for psykologer og psykiatere som har privatpraksis ved siden av annen hovedstilling.

Det ble også vedtatt at staten skal gi tilskudd til fylkeskommuner og kommuner som oppretter driftsavtale med yrkesutøvere som hittil ikke har hatt det, men som har rett til å motta trygderefusjon. Det statlige tilskuddet dekker 80 prosent av fylkeskommunenes utgifter til nye driftstilskudd til spesialister i psykiatri og klinisk psykologi, og kommunenes utgifter til nye driftstilskudd til fysioterapeuter. For andre legespesialister dekker tilskuddet 70 pst av de fylkeskommunale utgiftene.

Det planlagte omfanget av nye driftsavtaler (avrundet), sammenholdt med nåværende omfang, er slik:

Driftsavtaler pr 31.12.96, årsverkNyoppretede driftsavtaler pr 1.7.98
AvtalerÅrsverk
Psykologer102440300
Psykiatere52220110
Andre spesialister304440260
Sum fylkeskommunene4581100670
Fysioterapeuter2016320230
I alt24741420900

Fylkeskommunene og kommunene skal nå forhandle med den enkelte yrkesutøver om de individuelle avtalene før avtalene inngås pr 1. juli 1998. Driftsavtaleomfanget vil bli firedoblet for spesialister i klinisk psykologi, tredoblet for psykiatere og nær fordoblet for andre legespesialister. Med få unntak vil alle psykologer, psykiatere og fysioterapeuter som har avtaleløs praksis med trygderefusjon og som ønsker driftsavtale, få tilbud om avtale. Det samme gjelder for andre legespesialister som har praksisen som hovederverv, mens det er noe mer varierende i hvilken utstrekning sykehusleger med en mindre privatpraksis får tilbud om driftsavtale.

Utgiftene til statlige tilskudd til de nye driftsavtalene er beregnet til å bli omlag 170 mill kroner. Dette blir dekket innenfor rammen av innsparte trygderefusjoner. Fylkes-kommunene og kommunene vil få utgifter på ca 55 mill kroner til de nye driftsavtalene.

- På kort sikt vil de nye reglene ikke i vesentlig grad føre til noen geografisk omfordeling av helsetilbudet, men utviklingen med en stadig sterkere konsentrasjon av tilbudet til sentrale strøk stanses. Ved at disse yrkesutøverne nå får driftsavtale, blir det også lettere for fylkeskommunene å innarbeide deres tjenester i planleggingen av helsetilbudet i fylkene, sier helseminister Høybråten.

Kontaktperson:

Underdirektør Atle Grøhn, tlf. 22 24 87 27

Lagt inn 11. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen