Historisk arkiv

230 millioner kroner øremerket til kreftbehandling skal fordeles

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 3
15.01.98

230 millioner kroner øremerket til kreftbehandling skal fordeles

I statsbudsjettet for 1998 er det satt av 230 millioner kroner som er øremerket til kreftbehandling ved de somatiske sykehusene. Størstedelen av midlene blir tildelt fylkeskommunene etter søknad.

- Kreftbehandling er et viktig satsningsområde for Sentrumsregjeringen, sier helseminister Dagfinn Høybråten. I forhold til fjorårets budsjett, er 1998-budsjettet for kreftbehandling totalt styrket med 159 millioner kroner. Av den totale bevilgningen på 230 millioner kroner, er 100 millioner øremerket til utstyr for kreftbehandling ved regionsykehusene.

Et av områdene det skal satses sterkere på er utprøvende behandlingsforsøk innenfor nye, men ikke dokumenterte behandlingsmetoder. Det er satt av tilsammen 66 millioner kroner til utprøvende kreftbehandling. Fylkeskommunene og de statlige sykehusene kan søke om tilskudd til slike behandlingsforsøk. Kriteriene for å få tildelt midler til utprøvende behandling er blant annet at det er sannsynlig at behandlingen fører til et reelt fremskritt, at et visst antall pasienter har nytte av den, og at det finnes tilstrekkelig medisinsk-faglig kompetanse i Norge til å gjennomføre utprøvingen. Dessuten skal det gis en kost/nytte-vurdering av behandlingen. Høydosebehandling utgjør en viktig del av den utprøvende behandlingen.

- Det er også satt av 23 millioner kroner som er øremerket til etablering av satelittavdelinger for stråleterapi ved sentralsykehusene i Vest-Agder og Rogaland. Midlene skal gå til investering i blant annet nytt utstyr, og er ikke ment å dekke drift av avdelingene. Dette må dekkes over fylkeskommunens ordinære driftsbudsjett, sier Høybråten.

Den øremerkede bevilgningen til strålebehandling er økt med 10 millioner kroner i forhold til 1997. Pengene skal bidra til å redusere kapasitetsproblemene innen strålebehandlingen, og kan brukes til kjøp av nytt utstyr, kompetanseoppbygging og til utnyttelse av ledig behandlingskapasitet.

Kontaktperson:

Rådgiver Hilde Rognli, tlf. 22 24 87 49

Lagt inn 15 januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen