Historisk arkiv

Alternativ medisin-utvalget: Økt kunnskap og samhandling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 102/98
Dato: 15. desember 1998

Alternativ medisin-utvalget: Økt kunnskap og samhandling

Innstillingen om alternativ medisin (Aarbakke-utvalget) overleveres til helseminister Dagfinn Høybråten 15.12.98. I innstillingen foreslår et samlet utvalg at kvaksalverloven oppheves, at det opprettes en registerordning, og at det over en femårs periode avsettes midler til å gjennomføre tiltak for å øke kunnskapen om alternativ medisin og bidra til samhandling mellom alternativmedisinske utøvere og det etablerte helsevesen.

De viktigste forslagene i innstillingen er for det første at kvaksalverloven foreslås opphevet og at strafferettslige bestemmelser om andre behandlere enn helsepersonell tas inn som et nytt kapittel i forslaget til ny helsepersonellov.

For det andre foreslås det at det opprettes register for utøvere av alternativ medisin. Registeret skal være åpent for både helsepersonell og andre som anvender alternativmedisinske behandlingsmetoder. Hensikten er å sikre at seriøse utøvere gis en mulighet til å bli registrert på grunnlag av ulike kriterier. Kriterier for å bli registrert er at yrkesutøveren er medlem av en yrkesorganisasjon for alternativmedisinske utøvere, at vedkommende har tegnet ansvarsforsikring og kan dokumentere virksomheten siste år gjennom alminnelig næringsoppgave.

For det tredje foreslår utvalget at det settes av 100 millioner kroner over en fem års periode til ulike tiltak for å øke kunnskapen om alternativ medisin og bidra til samhandling mellom alternativmedisinske utøvere og det etablerte helsevesen. Tiltak som utvalget foreslår, er blant annet økt forskningsinnsats og midler avsatt til ulike samarbeidsprosjekter, opprettelse av alternativmedisinsk forskningssenter, bibliotek for alternativmedisinsk litteratur og et informasjonskontor som skal formidle kunnskap om alternativ medisin.

Hensyn og vurderinger

Hensynet til pasientenes beste, selvbestemmelse, trygghet og behov for behandling har vært overordnet i de vurderinger som er gjort.

Andre forhold det er lagt vekt på, er at mange oppsøker alternativmedisinske behandlere og at flertallet er fornøyd med behandlingen I tillegg er holdninger til alternativ medisin blant helsepersonell i dag mindre avvisende. Dette kommer blant annet frem gjennom undersøkelser som utvalget har fått gjennomført.

Utvalget ønsker at kunnskapen om alternativ medisin skal øke, og at pasienten gis mulighet til å dra nytte av denne kunnskapen slik at valgfriheten blir mer reell og sikkerheten for pasienten styrkes. Utvalget ønsker også tiltak som øker åpenhet og respekt mellom alternativ medisin og skolemedisin for å møte pasientens behov. Økt samarbeid kan være med å synliggjøre alternativ medisin. Noen utvalgsmedlemmer ønsker en utvikling som fremmer alternativ medisin som et komplementært tilbud til skolemedisinsk behandling, mens andre har en mer avventende holdning til hvordan utviklingen bør skje.

Tilbudet av alternativmedisinske analyser og behandlingsformer er stort og mangeartet. Det er ikke lett for pasienten å orientere seg i dette markedet, og å vite hvilke terapiformer som kan ha positiv effekt, eventuelt for hvilke lidelser, og hvilke utøvere som er seriøse. Noen utvalgsmedlemmer legger vekt på at det finnes pasienter som opplever å ha blitt villedet og utnyttet i møtet med alternativ medisin.

I innstillingen er det lagt til grunn at det er i pasientenes interesse å utvide den samlede kunnskap om behandlingsmetoder. Det bør være åpenhet overfor alle seriøse forsøk på å innhente systematisk kunnskap. De forskningsmetodene som brukes må tilpasses det som det skal forskes på.

Dokumentasjon av effekt

Det blir pekt på at de behandlingsmetoder som tilbys bør være tilstrekkelig dokumentert både som virkningsfulle og som nyttige. De fleste former for alternativ medisin er i dag ikke tilstrekkelig dokumentert slik utvalget bedømmer det. Utvalget har gått gjennom og vurdert dokumentasjon av effekt for noen terapiformer. Etter denne gjennomgangen oppsummerer utvalget at akupunktur har dokumentert effekt ved noen sykdomstilstander. Homøopatisk behandling er vurdert som mulig effektiv ved at det foreligger en del positive forskningsresultater og at det er god klinisk erfaring. Andre terapiformer som ayurvedisk medisin, healing, og i noen former for transcendental meditasjon og kinesiologisk muskeltestingsmetodikk er vurdert som kanskje effektiv. I dette ligger det at utvalget har fått kjennskap til noen få positive vitenskapelige forskningsresultater og noe god klinisk erfaring.

Det er en forskningsmessig utfordring å skaffe til veie ytterligere kunnskap om effekten av alternativ medisin.

Plass i forhold til helsevesen

I utvalgets mandat er det bedt om en vurdering av hvilken plass alternativ medisin skal ha i tilknytning til det etablerte helsevesen i fremtiden. Utvalget vil ikke på generelt grunnlag foreslå å innlemme den alternative medisin i det etablerte helsevesen. Utvalget vil heller gi anvisning på tiltak som kan bidra til at alternativmedisinen og skolemedisinen kan nærme seg hverandre gjennom en gradvis utvikling på en måte som de involverte aktører erfarer er hensiktsmessig.

Sammensetning og arbeidsmåte

Utvalget, ledet av professor Jarle Aarbakke, har vært sammensatt av representanter fra både helsevesenet og alternativmedisinske miljøer, jurister, samfunnsvitere, samt representant fra brukerne. Utvalget ble nedsatt i april 1997 og avleverer innstillingen som forutsatt 15. des. 1998.

Gjennom utvalgsarbeidet er det gjort et omfattende arbeid for å få oversikt over ulike sider ved alternativ medisin. For det første er ulike alternativmedisinske tilbud som er i bruk i Norge kartlagt. I innstillingen er en rekke ulike terapiformer beskrevet. I tillegg er det listet opp mange terapi- og analyseformer. For det andre er det gjennomført og analyser data fra undersøkelse om folks holdning til og bruk av alternativ medisin. Noe av det som presenteres, offentliggjøres for første gang gjennom denne innstillingen. For det tredje har utvalget henvendt seg til det alternativmedisinske miljøet gjennom åpen høring og gjennom spørreskjema som blant annet er sendt til foreninger og skoler for alternativmedisinske utøvere. Det er dessuten kartlagt omfang av undervisning innen alternativ medisin ved offentlige helseutdanninger og bruk av alternativmedisinske utøvere ved offentlige sykehus. For det fjerde har utvalgsmedlemmer deltatt på internasjonale konferanser om alternativ medisin og for å få større innsikt i organiseringen av alternativmedisinske utøvere, vært på besøk i både europeiske og asiatiske land.

Innstillingen om alternativ medisin representerer foruten svar på spørsmål som Stortinget reiser, en omfattende fremstilling av alternativ medisin i Norge. Det er første gang det foreligger en slik samlet fremstilling i her i landet.

Kontaktpersoner:

Leder: Professor Jarle Aarbakke, Farmakologisk avdeling, IMB, 9037 UiTø,
telefon: 77 64 47 02, mobil: 95 08 90 92, e-mail: jarle@fagmed.uit.no

Regulering: Professor Aslak Syse, Institutt for offentlig rett, Karl Johans gate 47, 1062 Oslo, telefon: 22 85 94 84, e-mail: Aslak.Syse@jus.uio.no

Samfunnsviter: Forsker Vigdis Moe Christie, Instituttgruppe for samfunnsmedisin, Blindern 0317 Oslo, telefon 22 85 06 44, fax: 22 85 05 90

Dokumentasjon: Professor Vinjar Fønnebø, Slettengveien 7, 9020 Tromsdalen,
telefon: 77 69 21 18, e-mail: vinjar.fonnebo@ism.uit.no

Alternativ utøver: Homeopat Andreas Bjørndal,
telefon 22 44 18 00, e-mail: sandreas.bjørndal@ah.telia.no

Lagt inn 15. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen