Historisk arkiv

Antall brudd på ventetidsgarantien halvert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

15.10.1988

Antall brudd på ventetidsgarantien halvert

Antall registrerte brudd på ventelistegarantien er halvert siden årsskiftet, opplyste helseminister Dagfinn Høybråten i trontaledebatten i Stortinget torsdag kveld.

Nedgangen kom i første tertial i år, og de nye tallene for sommeren bekrefter denne positive utviklingen. Totalt for somatikk og psykiatri er det registrert ca. 12.000 brudd på ventelistegarantien. Det betyr at 90% av av alle nyhenviste pasienter med garanti får denne innfridd. Fortsatt er det for mange brudd på garantien. Men det er positivt at en negativ trend er snudd. Særlig positivt fremstår dette når vi vet at tallene gjelder en periode som inneholder streik og feriavvikling sier helseminister Dagfinn Høybråten.

For de somatiske sykehusene er det omtrent like mange registrerte garantibrudd pr. 31.08. som det var pr. 30.04. i år, mens det har vært en større økning i psykiatrien. Når det gjelder ventetider på de ulike fagområder er det fortsatt flest registrerte brudd innen ortopediske fagområder, og i tillegg er det også mange brudd innen urologi, hjertesykdommer og øre-nese-hals. Tallene har ikke endret seg betydelig fra første til andre kvartal når det gjelder fordeling i antall garantibrudd etter fagområde.

90% av pasientene som ble behandlet med 3-måneders ventetidsgaranti fikk behandling innen fristen i annet tertial i år. Dette ble oppnådd til tross for at det i løpet av sommeren har vært en nedgang i aktiviteten ved sykehusene, både på grunn av normal ferieavvikling og streik.

Totalt er det nå registrert 302.238 pasienter på venteliste, 34.872 av disse er garantipasienter, og 12.551 av garantipasientene har ventet mer enn forutsatt. Av garantibruddene er 9.648 brudd på 3-månedersgarantien, og 2271 brudd på den gamle 6-månedersgarantien. Det er registrert en økning i antall brudd på 3-måneders garantien, men den kompenseres så å si fullt ut ved reduksjonen i antall registrerte brudd på 6-måneders garantien.

Det er fortsatt stor variasjon mellom fylkeskommunene i hvilken grad de klarer å oppfylle ventetidsgarantien. Over 65% av bruddene på 3-månedersgarantien er registrert i 6 av landets 19 fylkeskommuner. Når det gjelder 6-månedersgarantien er over 60% av garantibruddene registrert i tre fylker, men det er samtidig i disse tre fylkene at reduksjonene i brudd på 6-månedersgarantien er størst. Det er med andre ord en tendens til at situasjonene blir bedre i de fylkene som ligger dårligst an når det gjelder antall garantibrudd.

I forbindelse med omleggingen av ventelistegarantien til en 3-månedersgaranti, ble kravene til at pasienten skulle få garanti presisert. Dette kan ha medvirket til at den totale andelen av pasienter som får garanti fortsetter å falle. Ved årskiftet lå garantiandelen på 30%, første tertial ble den redusert til 25% og for annet tertial ligger den på 23%. Nedgangen fordeler seg jevnt mellom fylkene, og det er ikke lenger slik at fylker med høy garantiandel har sterkere reduksjon enn andre. I Troms og Telemark ligger garantiandelen lavest med 11%, mens Hordaland ligger høyest med 33%. I tallene for 2. tertial er det også en begynnende tendens til at fylkeskommuner med høye garantiandeler har mange registrerte brudd på ventetidsgarantien.

Ventelistetall og kommentarer blir også lagt ut på Norsk pasientregisters hjemmesider på Internett 16/10. Adressen er http://www.npr.no/

Kontaktperson: Rådgiver Øyvind Christensen, tlf. 22 24 86 49

Lagt inn 16. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen