Historisk arkiv

Bedre organisering av den sentrale og regionale atomulykkeberedskapen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 63
26.06.98

Bedre organisering av den sentrale og regionale atomulykkeberedskapen

Det er i statsråd i dag vedtatt at hovedtrekkene i den sentrale og regionale atomulykkesberedskapen skal videreføres med enkelte endringer, etter at det nå er gjennomført en evaluering. Hovedkonklusjonen etter evalueringen av atomulykkesberedskapen er at dagens atomulykkeberedskap fungerer tilfredsstillende og Kriseutvalgets fullmakter må videreføres, men at organiseringen kan forbedres gjennom visse endringer.

Før Tjernobyl-ulykken i 1986 var atomulykkeberedskapen en del av det ordinære beredskapsarbeidet. På grunnlag av de erfaringer man fikk i forbindelse med denne ulykken, ble det fastlagt en ny organisering av atomulykkeberedskapen, med etablering av Faglig råd, Kriseutvalget, sekretariat fra Statens Strålevern og Embetsgruppen for atomulykkeberedskap.

Funksjonstiden for medlemmene av Faglig råd utløp 12. mars 1997, og har senere blitt forlenget til 1. juli 1998. I forbindelse med reoppnevningen av Faglig råd, besluttet Embetsgruppen for atomulykkeberedskap i 1996 at atomulykkesberedskapen skulle evalueres eksternt.

De viktigste endringene er:

  • Tidligere trådte Kriseutvalget sammen i akuttfasen ved en atomulykke, mens Faglig råd var ansvarlig i det løpende beredskapsarbeidet. Det har oppstått forvirring med hensyn til hvem som er ansvarlig for atomulykkeberedskapen når den fremstår under flere navn. Kriseutvalget er nå ansvarlig enhet til enhver tid.
  • Kriseutvalgets mandat er utvidet.
  • Medlemmene av den sentrale atomulykkeberedskaps organisasjonen oppnevnes ikke lenger i statsråd. Den enkelte etat utpeker sine representanter.
  • Mandatet utvides til også å gjelde i krig. Kriseutvalgets ekspertise blir en del av alminnelig krigsberedskap.
  • Statens dyrehelsetilsyn og Statens landbrukstilsyn inngår som nye faglige rådgivere.
  • Statens forurensningstilsyn og Kystdirektoratets representasjon er først aktuell i senfasen av en atomulykke og utgår derfor som rådgivere, men kan fremdeles rådspørres etter behov.

Kontaktpersoner:
Avd.dir. Hans Ånstad, tlf 22 24 87 02
rådgiver Ingunn Risa, 22 24 83 70

Lagt inn 26. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen