Historisk arkiv

Bedre regionalt samarbeid og sterkere nasjonal styring av helseplanene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 32
Dato 03.04.98

Bedre regionalt samarbeid og sterkere nasjonal styring av helseplanene

Regjeringen har i dag lagt frem forslag til lovfesting av helseregionene og det regionale helsesamarbeidet. Gjennom en endring av sykehusloven, vil man få et formelt grunnlag for et mer forpliktende samarbeid innenfor de fem helseregionene. I tillegg får man mulighet for sterkere statlig styring av helseregionenes planer.

  • Det er behov for tettere samarbeid mellom fylkeskommunene for å få et bedre behandlingstilbud i spesialisthelsetjenesten. Bedre samordning innenfor helseregionene skal bidra til større likhet i tilbudet og tilgjengelighet. I dag har fylkeskommunen problemer med å opprettholde en god nok spesialistdekning.
  • De regionale helseplanene som til nå har vært utarbeidet, har vist et stort potensiale for samarbeid og bedre ressursutnyttelse. Jeg har merket meg at fylkeskommunene har vist et stadig sterkere engasjement i arbeidet med å utarbeide regionale helseplaner. For å sikre en overordnet nasjonal styring av spesialisthelsetjenesten og sykehusene, er det viktig at staten får mulighet til å endelig vedta de regionale planene, sier Høybråten.

Lovforslaget er en oppfølging av Stortingets behandling av forslaget om regionalt samarbeid i St meld nr 24 (1996-97) Tilgjengelighet og faglighet - Om sykehus og annen spesialisthelsetjeneste.

Hovedpunktene i lovforslagene er:

  • De regionale helseutvalg formaliseres og pålegges å utarbeide regionale helseplaner.
  • De regionale helseplanene skal endelig vedtas av Sosial- og helsedepartementet, som et ledd i en overordnet nasjonal styring av helsepolitikken.
  • Departementet kan gi nærmere bestemmelser om de regionale helseplanenes innhold og utforming og rapportering om gjennomføring av disse planene.
  • Departementet kan gi bestemmelser om de regionale helseutvalgs oppgaver.

Kontaktperson

Avdelingsdirektør Kari Sønderland, telefon 22 24 86 75

Lagt inn 3 april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen