Bedre sykehus med bedre organisering
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik I
Utgiver: Sosial- og helsedepartementet
Pressemelding | Dato: 04.03.1998 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Pressemelding
Nr. 17
04.03.98
Bedre sykehus med bedre organisering
Sykehusene må selv være opptatt av å finne frem til gode organisatoriske løsninger. Fokus skal primært rettes mot pasientenes behov. Sykehusene er i dag kjennetegnet av for lite ledelse og for mye administrasjon, og er i for liten grad organisert ut fra pasientens behov. Bedre intern organisering og ledelse i sykehus er viktige mål for å oppnå et bedre sykehusvesen. Forum for organisasjonsutvikling i sykehus har som hovedoppgave å dokumentere, evaluere og formidle resultatene fra utviklingsprosjekter innen sykehussektoren. Målet er at det etter hvert skal bli en felles oppfatning om hva som er de beste organisatoriske løsningene i sykehus.
På en pressekonferanse om ledelse og organisering i sykehus i dag, trakk helseminister Dagfinn Høybråten frem seks satsingsområder:
- Pasientmedvirkning og kommunikasjon med pasienter
- "Rett pasient på rett plass til rett tid" - pasientflyt og samarbeidsprosesser i sykehus
- Samhandling mellom sykehus og primærhelsetjenesten
- "Rett person på rett plass" - bruk av arbeidskraften i sykehus
- Ledelse og insentivsystemer i sykehus
- Sykehusenes rammebetingelser og styringsform
- Jeg har forventninger om at Forum for organisasjonsutvikling i sykehus skal finne fram til forbedringsmuligheter, og ha klare synspunkter på hva som er de beste løsningene innenfor ulike deler av sykehuset. Kunnskapen som utvikles gjennom dette forumet skal gi inspirasjon, og skal føre til ett visst press på sykehus som ennå ikke utnytter de organisatoriske mulighetene som finnes, sier Høybråten. Et eksempel er hvordan sykehus bør vurdere å skille ut planlagt operasjonsvirksomhet fra øyeblikkelig hjelp, både for å høyne pasientservicen og effektiviteten. På dette området har allerede enkelte sykehus positive erfaringer å vise til. Et annet eksempel er hvordan ulike fagpersoner bør endre arbeidsrutiner med sikte på å oppnå bedre utnyttelse av fagpersonell som det i dag er knapphet på.
Forum for organisasjonsutvikling i sykehus er et felles forum for Sosial- og helsedepartementet og Kommunenes Sentralforbund. Forumet har som oppgave å drive fram utviklingsprosjekter innen organisasjon og ledelse i sykehus. Forumet ledes av Vidar Oma Steine, som også ledet arbeidet med NOU 1997:2 ”Pasienten først - Ledelse og organisering i sykehus”. Det tas sikte på at forumets arbeid skal samfinansieres av staten og fylkeskommunene.
Sosial- og helsedepartementet vil sammen med Kommunenes Sentralforbund legge vekt på å følge opp de tilrådingene som etter hvert kommer fra forumet. Som sykehuseiere kan staten og fylkeskommunene foreta endringer i samsvar med dokumentert gode organisatoriske og ledelsesmessige modeller.
De seks innsatsområdene som forumet har pekt ut, er i stor grad i samsvar med de områdene som ble framhevet i Pasienten først-utredningen. Dette har også fått bred tilslutning i høringen om Pasienten først. Sykehusene er nå invitert til å gå inn i samarbeidsprosjekter med forumet innenfor de seks områdene. Forumets hovedoppgave vil være å dokumentere, evaluere og formidle resultatene fra konkrete utviklingsprosjekter i sykehusene, slik at det etter hvert kan utvikles felles oppfatninger om hva som er god praksis. Mange sykehus har allerede varslet at de ønsker å gå inn i samarbeidsprosjekter med forumet.
Høybråten poengterer at forumets arbeid må ha et ”Pasienten først-perspektiv”. Det vil si at arbeidet er forankret i respekt for pasientens integritet, og med fokus på de pasientbehovene som skal dekkes. - Det er viktig og positivt at pasientmedvirkning og kommunikasjon med pasienter er et eget satsingsområde i forumets arbeidet, sier han.
Flere sykehus peker på at de ikke har de administrative fullmaktene og den fleksibiliteten som er nødvendig for å gi pasientene effektiv behandling og god service. Helseministeren mener det er interessant om det i forsøksarbeidet kan samles erfaringer fra sykehus som kan få en friere organisatorisk stilling.
Høybråten understreker også forumets invitasjon til å prøve ut organisatoriske løsninger i sykehus som tar utgangspunkt i pasientflyt og samarbeidsprosesser. Det vil si at pasientene i større grad får gjennomført nødvendig behandling innenfor en organisatorisk enhet i stedet for å måtte sendes til ulike spesialistenheter i sykehuset.
Kontaktperson: Rådgiver Vidar Oma Steine, tlf. 22 24 84 95
Lagt inn 4 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen