Historisk arkiv

Dispensasjon for ishockey-VM '99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 71/98
Dato: 31. august 1998

Dispensasjon for ishockey-VM '99

Sosialministeren har besluttet å gi ishockey-VM ‘99 en begrenset dispensasjon fra alkohollovens reklameforbud under arrangementet fra 1. - 16. mai 1999. Hun vil på denne måten bidra til å redde Organisasjonskomiteen ut av en vanskelig situasjon, og sørge for at ishockey-VM ‘99 kan arrangeres i Norge. Samtidig trekker hun opp nye retningslinjer som vil forhindre lignende dispensasjoner i framtida.

- Avgjørelsen er truffet etter grundige overveielser og på bakgrunn av det materialet som ishockey-VM ‘99 og Norges Idrettsforbund og Olympiske Komite har lagt fram skriftlig og muntlig. Jeg har lagt vekt på opplysningen om at arrangementet etter all sannsynlighet vil bli flyttet til et annet land dersom det ikke blir gitt dispensasjon, sier sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Sosialministeren vurderer dette som et helt særskilt tilfelle. Hun finner det ytterst beklagelig at Organisasjonskomiteen i utgangspunktet ikke har tatt forbehold om at arrangement i Norge må følge norsk lovgivning.

- Overfor arrangøren av ishockey-VM har jeg lagt vekt på at en streng håndheving av alkoholloven er et sentralt virkemiddel for å nå målet om et redusert alkoholforbruk. Aktiv etterlevelse av Norges idrettsforbunds og Olympiske komites egne retningslinjer om alkohol og idrett, vil være en verdifull støtte i det forebyggende arbeidet, mener Kleppa.

Sosialministeren vil med denne avgjørelsen bidra til å redde arrangementet, men vil samtidig bruke anledningen til å lage retningslinjer som klargjør den begrensede dispensasjonsadgangen som ligger i alkoholloven. Hun ønsker for framtiden å håndheve en streng linje når det gjelder alkoholreklameforbudet, og forventer et nært samarbeid med idretten selv om dette.

- Jeg vil i nærmeste framtid ta kontakt med mine kolleger i Norden og andre europeiske land for å drøfte betydningen av reklameforbudet. Jeg ønsker en dialog som kan bidra til å øke forståelsen for de restriksjoner som er lagt på alkoholreklame i Norge, og se på mulighetene for et internasjonalt samarbeid rundt dette spørsmålet, sier Kleppa.

Lagt inn 31. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen