Historisk arkiv

Flere brudd på ventetidsgarantien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

02.03.98

Flere brudd på ventetidsgarantien

Ved årsskiftet 1997/98 hadde vel 25 000 pasienter vært utsatt for brudd på ventetidsgarantien. Antallet omfatter både brudd på den gamle seksmåneders garantien og den nye tremåneders garantien.

- Det var ventet at tallene ville bli høye, fordi sykehusene i en overgangsfase hadde to garantier å forholde seg til. Det tar tid å iverksette en ny garanti og nye kriterier. Men 25 000 brudd er mer enn forventet, og hele 8 000 brudd på den nye tremåneders garantien, er bekymringsfullt, sier helseminister Dagfinn Høybråten i en kommentar.

Ved årsskiftet ventet vel 277 000 pasienter på behandling i sykehus. Dette er en svak nedgang i forhold til tidligere i 1997. Samtidig økte behovet for øyeblikkelig hjelp i sykehusene.

En nærmere gjennomgang av bruddene på tremåneders garantien viser store variasjoner mellom fylker og sykehus. De fire fylkene som har lavest andel brudd (Oslo, Telemark, Vest-Agder og Sogn og Fjordane), har til sammen bare 5,5% av alle garantibruddene. De fire fylkene med høyest andel brudd (Østfold, Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal), står for over halvparten av bruddene. Til tross for ventelistedugnader, er det fortsatt innenfor ortopedisk kirurgi det er flest garantibrudd.

Andelen av de nyhenviste som blir tildelt tremåneders behandlingsgaranti, er gått ned fra 37% til 30%. Dette betyr at sykehusene har fulgt opp intensjonene i den nye ventetidsforskriften om at garantien skal praktiseres strengere, og at en vesentlig mindre andel pasienter skal tildeles garanti.

- Det er bekymringsfullt at garantitildelingen praktiseres så ulikt i de ulike fylkene og sykehusene, påpeker statsråden. - Garantitildelingen varierer på fylkesnivå fra 11% i Telemark til 53% i Hordaland. Dette betyr at "like pasienter" ikke behandles likt, og at det tilbudet de får er avhengig av hvor pasientene hører hjemme. De fylkene som har en høy tildeling av garanti etter den nye tre- måneders garantien, hadde også en høy garantitildeling etter den gamle 6 måneders garantien.

Sosial- og helsedepartementet vil intensivere arbeidet for å bidra til en mer ensartet praktisering. Til nå har dette arbeidet dels foregått gjennom ventelistekonferanser, besøk på utvalgte sykehus, brev til samtlige sykehus og samarbeid med Den norske Lægeforening og Statens helsetilsyn. Fire av spesialforeningene i Legeforeningen (psykiatri, ortopedi, revmatologi og pediatri) har startet et arbeid med å utarbeide mer detaljerte kriterier for hvilke pasienter som skal omfattes av garantien.

Kontaktpersoner:
Underdirektør Jorunn Fryjordet, telefon 22 24 86 51
Rådgiver Øyvind Christensen, telefon 22 24 86 49

Lagt inn 2 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen