Historisk arkiv

Flere veteraner fra Alta bataljon kan regne med krigspensjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 70/98
Dato: 14. august 1998

Flere veteraner fra Alta bataljon kan regne med krigspensjon

Etter ønske fra veteraner i Alta bataljon, satte Sosial- og helsedepartementet i januar 1997 ned et utvalg som skulle vurdere rettighetene til krigspensjon for deltakerne i bataljonen, spesielt i lys av de gjeldende forskningsresultatene angående senskader. Utvalget leverte i dag sin utredning til sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Veteraner fra Alta bataljonen har hatt vanskelig for å akseptere konklusjoner som Eitinger-utvalget kom fram til i 1988, om at bataljonen som gruppe ikke hadde vært utsatt for belastning av en slik art at det kunne forventes psykiske senskader. Eitinger-utvalget foretok en gjennomgang av belastningen for ulike grupper krigsdeltakere med sikte på om psykiske senvirkninger kunne forventes. Hensikten var at personer som hadde vært utsatt for påkjenninger som kan ha ført til senvirkninger, skulle kunne tilstås krigspensjon på en enklere måte. Eitinger-utvalgets retningslinjer benyttes av trygdeetaten ved behandlingen av krigspensjoneringssaker.

Alta-utvalget har vært ledet av pensjonert fylkeslege Kolbjørn Øygard.

Når det gjelder vurderinger av Alta bataljonens generelle belastningsnivå under kampene i 1940, har utvalget gjort funn som nyanserer og til en viss grad justerer det grunnlagsmaterialet Eitinger-utvalget baserte sine konklusjoner på. Men det er ikke gjort nye funn av betydning, eller avdekket forhold som på avgjørende punkt endrer grunnlaget for konklusjonene i Eitinger-rapporten.

I lys av de aktuelle kunnskapene om psykiske senskader gir funnene utvalget har gjort, ikke holdepunkter for å konkludere med at Alta bataljon under kampene i 1940 var utsatt for slike belastninger som kan gi psykiske senskader.

Utvalget har imidlertid avdekket at en stor del av deltakerne i Alta bataljon var utsatt for ulike former for tilleggsbelastninger under okkupasjonen, først og fremst i tilknytning til nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms. Når det gjelder personell av Alta bataljon som hadde vesentlige tilleggsbelastninger ut over de generelle påkjenningene under kampene i 1940, mener utvalget at forvaltningen kan anvende den samme form for gruppevurdering som Eitinger-utvalget la opp til.


Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Aase Rokvam, SHD, tlf 22 24 86 24
Rådgiver Vera Torkildsen, SHD, tlf 22 24 86 35

Lagt inn 14. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen