Historisk arkiv

Fortsatt innsats for utflytting av unge fra alders- og sykehjem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 88
Dato 05.11.98

Fortsatt innsats for utflytting av unge fra alders- og sykehjem

Sosial- og helsedepartementet tar nå kontakt med alle landets kommuner for å finne ut hvor mange unge som fortsatt bor på alders- og sykehjem. Jeg vil vite hva som er grunnen til at utflytting ikke har skjedd. Undersøkelsen vil danne bakgrunn for videre tiltak, sier sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa.

I alt 190 personer under 67 år har så langt fått tilbud om egen bolig i stedet for å bli boende på alders- og sykehjem. Selv om det så langt er oppnådd gode resultater, så er ikke sosialministeren fornøyd før alle yngre funksjonshemmede som ønsker det har fått et tilbud utenfor institusjon. Regjeringen prioriterer fortsatt dette arbeide. I statsbudsjettet for 1999 er det foreslått bevilget 45 mill. kroner til videreføring av dette arbeid.

Det gis et statlig tilskudd på kr 600.000 til bostedskommunen for hver utflytting som blir vedtatt. I tillegg til dette tilskudd er der støtteordninger fra Husbanken til oppføring av hensiktsmessige boliger.

Departementets tiltak for denne gruppen har så langt vært basert på undersøkelser foretatt av Norges Handikapforbund og Norsk Folkehjelp. Disse undersøkelsene har vært til stor hjelp i arbeidet. Undersøkelsene er imidlertid foretatt for noen år siden, og gir ikke et fullstendig bilde av situasjonen i dag.

Videre oppfølging av arbeidet vil skje i nært samarbeid med fylkesmann, og de kommuner det gjelder. Disse tiltakene vil bidra til at en vil kunne nå målet om at ingen yngre funksjonshemmede mot eget ønske, skal ha alders- og sykehjemmet som fast bosted etter år 2005.

Kontaktperson: Underdirektør Svein Åge Eik, tlf. 22 24 85 50

Lagt inn 5 november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen