Historisk arkiv

Helse- og sosialsektoren forbereder seg på år 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 61
23.06.98

Helse- og sosialsektoren forbereder seg på år 2000

Sosial- og helsedepartementet har sendt ut et rundskriv som et hjelpemiddel i arbeidet med år 2000-problematikken knyttet til IT i helse- og sosialsektoren.

Ansvar for oppfølging av år 2000-problematikken for helse- og sosialsektoren ligger hos de myndigheter/virksomhetseiere som er ansvarlig for tjenester og institusjoner på de forskjellige forvaltningsnivåer. Dette innebærer at hovedansvaret ligger på fylkeskommunalt og kommunalt nivå.

Det er forutsatt at virksomheten selv skal løse sine problemer innenfor egne budsjetter. Departementet antar at det særlig er på sykehusene at konsekvensene av år 2000-problematikken er mest omfattende. I St.prp. nr.61 om Nasjonal kreftplan og plan for utstyrsinvestering ved norske sykehus er det derfor åpnet for at de foreslåtte tilskuddsmidler til utstyr også kan brukes til å finansiere eventuelle større ekstraordinære tiltak i forbindelse med håndtering av år 2000-problematikken.

År 2000-problematikken er i første rekke en ledelsesutfordring. Arbeidet med År 2000-problematikken må ha høy prioritet og forutsettes forankret høyt oppe i organisasjonen. Det bør utarbeides fremdriftsplaner med milepæler, økonomiske ressurser tilpasset antatt utfordring og fremdriftsrapportering. Departementet anbefaler at det gjennomføres kartlegging av alle berørte systemer, analyse av omfang, konsekvenser og behov for tiltak. Planlegging, iverksetting og evaluering av tiltak og grundig dokumentasjon av det som er gjennomgått, er også viktige deler av håndtering av år 2000-problematikken.

Uansett hvor godt forberedt man er 31.12.1999, kan det uforutsette likevel gjøre at noe går galt. For å sikre forsvarlig drift bør alle som leverer helse- og sosialtjenester gjennomføre risiko- og sårbarhetsanalyser for å avdekke sannsynligheten for og konsekvensene av uforutsette problemer. Det er viktig at helse- og sosialsektoren tar beredskapsmessige hensyn i sin planlegging, og har et helhetlig og utprøvd beredskapsplanverk i forbindelse med overgangen til år 2000.

Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Ivar Gammelmo, tlf. 22 24 84 80
Rådgiver Alfred Ehrenclou, tlf. 22 24 86 52

Lagt inn 24. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen