Historisk arkiv

Helseministeren anbefaler erstatning til stråleskadde kvinner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 66
Dato 03.07.98

Helseministeren anbefaler erstatning til stråleskadde kvinner

Helseministeren har gitt sin tilslutning til Erstatningsutvalgets delinnstilling om erstatning til kvinner som har fått skader etter strålebehandling av brystkreft ved Radiumhospitalet i perioden 1975 til 1986.

Utvalget som skal vurdere erstatning til de kvinnene som fikk skader etter stårlebehandling av brystkreft, overleverte sin første delinnstilling til helseministeren 28. april i år. Innstillingen inneholder generelle vurderinger om ansvarsgrunnlag, årsakssammenheng og utmålingsprinsipper, samt anbefalinger om billighetserstatning der det ikke foreligger ansvarsgrunnlag. Utvalget vil etter at departementet har gitt klarsignal, fortsette arbeidet med konkrete tilbud om erstatning og utmåling i hver enkelt sak.

Utvalget har konstatert at det var erstatningsbetingende uaktsomt å fortsette den aktuelle behandlingsmetode fra omkring 1983, men det er vanskelig å fastsette tidspunktet eksakt. Utvalget foreslår at det legges inn en sikkerhetsmargin, og foreslår at alle som ble behandlet fra og med 1982 får tilbud om full erstatning.

I spørsmålet om årsakssammenheng har det ikke vært mulig for utvalget å gå nærmere inn i den enkelte sak for å se på i hvilken grad skadene utelukkende skyldes den aktuelle behandlingsmetode, eller om også tilsvarende skader kunne ha oppstått ved konvensjonell behandling. Utvalget har derfor lagt til grunn at skadene i sin helhet skyldes den aktuelle behandlingsmetode.

Erstatningsutmålingen som legges til grunn vil følge de alminnelige utmålingsreglene, med basis i erstatning for økonomisk tap, samt menerstatning utmålt etter yrkesskadeforskriftens regler om gruppeplassering ut fra varig medisinsk invaliditet.

For de som ble behandlet før 1982 anbefaler utvalget en form for billighetserstatning kategorisert ut fra skadegrad og alder.

Helseministeren gir i dag, ved brev til Erstatningsutvalget, sin tilslutning til de generelle vurderinger og konklusjoner som gjøres i innstillingen. Dette innebærer at arbeidet med konkret tilbud om erstatning i den enkelte sak går videre.

Tilbud om erstatning er, dersom det aksepteres, å betrakte som et bindende forlik. Utvalgets vurderinger og konklusjoner m h t årsakssammenheng m v vil ikke være bindende i eventuelle senere rettssaker, dersom noen velger å ikke akseptere tilbudet om erstatning, og heller ønsker å få saken prøvet for retten.

Utvalget vil i neste omgang fremme tilbudene om erstatning som en samlet tilrådning for departementet. Departementet vil etter godkjenning fremme saken som egen sak for Stortinget.

Kontaktpersoner: Avdelingsdirektør Kari Sønderland, tlf. 22 24 86 75

Lagt inn 6. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen