Historisk arkiv

Historisk reform av apotekvesenet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 109/98
Dato: 18.12.98

Historisk reform av apotekvesenet

Regjeringen har i dag lagt frem forslag til ny apoteklov. Forslaget innebærer grunnleggende reformer i landets apotekvesen. Reformen tar utgangspunkt i at de faglige kravene til kvalitet og sikkerhet i apotekvesenet skal utbygges og skjerpes, og distriktenes interesser blir ivaretatt. Det åpnes for nye grupper på eiersiden, og det vil bli en friere etablering av apotek.

- Med utgangspunkt i klare krav om kvalitet og sikkerhet i apotekdriften, legger vi her grunnlaget for en stor og viktig reform av apotekvesenet, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Reformen består av to grunnleggende elementer:

  • For det første åpnes næringen for nye grupper på eiersiden, etter å ha vært en lukket bransje i nesten 400 år. Nye aktører skal slippes til på eiersiden.
  • For det andre åpner lovforslaget for en friere etablering av apotek. Det skal ikke lenger være offentlige planer og behovsvurderinger som bestemmer hvor apotek skal opprettes. Elementet av etterspørselstyring blir vesentlig styrket. Apotekeierne skal selv kunne bestemme hvor de vil etablere seg, men etablering i sentrale strøk vil bli underlagt et konsesjonstak. Tilskuddsordningene til apotek i distriktene vil bli videreutviklet.

- Jeg venter meg at kundene vil merke disse endringen positivt på flere måter: bedre service, mulighet for lavere priser, lengre åpningstider og bedre tilgjengelighet. For å oppnå større konkurranse på apotekmarkede har det vært nødvendig å rokke ved svært gamle tradisjoner for etablering og eierskap, sier helseministeren.

Det åpnes ikke for fri men friere etablering av apotek. Det må søkes om konsesjon for etablering, og man må dokumentere økonomisk evne til å drive apoteket faglig forsvarlig. Det foreslås også et konsesjonstak for apotek i sentrale strøk, for å hindre at distriktene tappes for farmasøyter. I tillegg vil det bli en forbedret distriktsstøtteordning som skal sikre apotekdekningen i distriktene.

Det foreslås visse begrensninger i hvem som kan eie apotek. Lovforslaget fastslår at leger og andre med rett til å forskrive legemidler, ikke kan gå inn på eiersiden. Heller ikke sykehus eller legemiddelindustrien kan eie apotek. Legemiddelgrossister kan imidlertid eie apotek, noe som åpner for en viss integrasjon mellom grossist- og detaljistleddet.

Gjennom omfattende og skjerpede myndighetskrav skal reformen sikre et apotekvesen der kvalitet, sikkerhet og nøkternhet fortsatt er de dominerende verdiene.

  • Apotek skal ha egne lokaler, som skal være innredet og utstyrt godt nok til å ivareta god kvalitet og høy sikkerhet i apotekets håndtering av legemidler.
  • Apotek skal ha et faglig kompetent personale . Farmasøyt skal være til stede i hele åpningstiden.
  • Legemidler skal fortsatt kjøpes over disk.
  • Legemidler skal fortsatt kjøpes i apotek. Det blir ikke åpnet for salg utenom apotek av reseptfrie legemidler, men Regjeringen vil vurdere dette spørsmålet på nytt om tre år når apotekreformen har fått virket en stund.
  • Apotek vil få anledning til å markedsføre seg, men i nøkterne former innenfor stramme grenser. Markedsføring og salgsstrategier som tar sikte på høyest mulig legemiddelsalg forbys uttrykkelig i loven.
  • Myndighetene vil gjennom et forsterket apotektilsyn passe på at apoteknæringen følger alle myndighetskrav.

For å redusere feilbruk av medisiner vil myndighetene bidra til å finansiere utgifter til såkalt dosedispensering. Dosedispensering innebærer at pasienten får utlevert nøyaktig det daglige antall tabletter som vedkommende trenger, med den daglige dosen i hvert sitt rom i en doseringseske for et par ukers forbruk av gangen.

For å styrke priskonkurransen på legemidler på blå resept vil regjeringen videreføre og forbedre dagens referanseprissystem. Ordningen innebærer at trygden kun skal refundere i forhold til prisen på det billigste - av medisinsk sett likeverdige - behandlingstilbud. I de tilfeller hvor legen velger et dyrere alternativ, må pasienten selv dekke mellomlegget mellom referansepris og faktisk pris.

Kontaktpersoner: Rådgiver Kai Finsnes, tlf. 22 24 85 48
Avdelingsdirektør Reidar Skilbrei, tlf. 22 24 87 55

Lagt inn 18. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen