Historisk arkiv

Høring om fastlegeordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 81
20.10.1998

Høring om fastlegeordning

I fastlegeordningen vil alle innbyggere få tilbud om å bli knyttet til en allmennlege med kommunal avtale (fastlege). Fastlegeordningen vil ikke løse problemene med legemangel i utkant- og småkommuner. Legemangelen vil departementet møte med en nesten 100 prosent økning i studiekapasiteten for leger, statlig styring av opprettelse av nye legestillinger i kombinasjon med stimuleringstiltak, spesielt til Nord-Norge. Departementet foreslår blant annet å bruke 15 millioner i 1999 til tiltak for å sikre rekrutteringen.

-Fastlegeordningen skal bidra til at hele befolkningen får et bedre allmennlegetilbud, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

-En bedre allmennlegetjeneste vil spesielt komme kronisk syke, pasienter med psykiske lidelser, funksjonshemmede og pasienter under rehabilitering til gode. Fastlegeordningen vil også bidra til å systematisere og bedre samarbeidsforholdene mellom første og annenlinjetjenesten, tror helseministeren, og understreker at hvis leger nå begynner å trekke sørover før fastlegeordningen trer i kraft, har departementet virkemidler for å stoppe det.

Regjeringen sender nå ut et høringsnotat med forslag til lov- og forskriftsregulering. Høringsfristen er 31.12.1998. Alle landets kommuner er blant høringsinstansene.

For at ordningen skal tre i kraft fra januar 2000, må Stortinget vedta de nødvendige lovendringene i vårsesjonen 1999. Høsten 1999 vil befolkningen etter planen bli tilskrevet og gitt mulighet til å velge sin faste lege.

- Jeg vil legge vekt på det store effektivitetspotensiale for hele helsetjenesten som ligger i en velfungerende fastlegeordning, sier Høybråten, som også understreker at reformen skal organiseres og finansieres innenfor uendrede inntektstrammer for allmennlegene som gruppe.

Departementet er opptatt av at fastlegereformen bygger på de ordningene vi alt har, selv om den innebærer en ny organisering av allmennlegetjenesten i Norge. Fastlegeordningen gir blant annet både stat og kommune større muligheter til å tilby et godt allmennlegetilbud til alle.

Kommunen vil fortsatt ha ansvar for å sørge for nødvendig helsehjelp for sine innbyggere, og skal inngå individuelle avtaler med leger. Legene får ansvar for å sikre allmennlegetjenester til sine pasienter.

Dersom kommunen ikke kan gi nødvendig allmennlegetilbud (fastlege) over en periode på minst tre måneder, men ellers har rimelig god dekning av helsetjenester, kan fylkeslegen gi dispensasjon eller suspensjon fra fastlegeordningen for inntil seks måneder av gangen. Da må kommunens øvrige plikter etter kommunehelsetjenestelovens § 1-3 være tilfredsstillende ivaretatt.

I fastlegeordningen har pasientene rett til å velge en fast lege. De kan velge om de vil stå på liste hos en enkeltlege i egen praksis eller i gruppepraksis (legesenter). De har mulighet til å velge lege over kommunegrensene og til å bytte lege to ganger i året, hvis de ikke er fornøyd med sin fastlege. Pasientene har også rett til ny vurdering og behandling hos en annen lege enn fastlegen for en sykdom eller tilstand. Pasientene skal være sikret tilgang til allmennlegetjenester hele året, og ha tilgang til vikar dersom fastlegen har lengre fravær.

Også pasienter som ikke ønsker å stå på liste hos en fastlege, skal sikres allmennlegetjenester etter lov og regler, men må betale høyere egenandel.

Alle leger som i dag praktiserer som allmennleger, både med og uten avtale med kommunen, skal ha rett til avtale som fastlege hvis de ønsker det. Leger som utfører kurative tjenester i fastlønnet kommunal stilling, har rett til å fortsette som fastlønte leger.

Leger er ofte organisert i legesenter eller gruppepraksis. Fastlegeordningen vil ikke være til hinder for at dette samarbeidet fortsetter. Fastlegeordningen innebærer også at legene får en bedre mulighet til begrense sin arbeidsbyrde gjennom listestørrelse, vikarordninger og legevaktsamarbeid.

Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Kjell Røynesdal, telefon 22 24 87 25/ 90 57 15 17

Prosjektleder Tom Christiansen, telefon 22 24 85 07/ 91 66 46 72

Lagt inn 20. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen