Historisk arkiv

Konsesjon til drift av kombinert lager og deponi i Himdalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 36
30.04.98

Konsesjon til drift av kombinert lager og deponi i Himdalen

I statsråd i dag fikk Institutt for energiteknikk konsesjon til drift av kombinert lager og deponi for lavt og middels radioaktivt avfall i Himdalen i Aurskog-Høland, på de vilkår som er anført i innstillingen fra Statens strålevern.

Institutt for energiteknikk søkte i juni 1997 om konsesjon for drift av det kombinerte lageret og deponiet i Himdalen. I samsvar med lov om atomenergivirksomhet har Statens strålevern på anmodning fra Sosial- og helsedepartementet vurdert og avgitt innstilling til søknaden. Strålevernet har blant annet vurdert de sikkerhetsmessige sidene ved driften, og har funnet at de kravene som stilles vil bli etterfulgt. Statens stårlevern skal føre løpende tilsyn med anlegget.

Institutt for energiteknikk vil være ansvarlig for drift. Driftskonsesjon er gitt for en periode på 10 år.

Det lavt og middels radioaktive avfallet i Norge lagres idag ved Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller. Avfallet stammer fra IFEs forskningsreaktorer i Halden og på Kjeller, fra annen forskning, sykehus og industri. Det har lenge vært kjent at lagerkapasiteten på Kjeller er utilstrekkelig og at et mer permanent alternativ er nødvendig.

Etter at ulike alternativ var vurdert og det var gjort en konsekvensutredning i 1992, fremmet Regjeringen et forslag om bygging av kombinert lager og deponi for lavt og middels radioaktivt avfall i Himdalen. Stortinget vedtok byggingen i april 1994.

For denne typen anlegg må det søkes om konsesjon i henhold til lov om atomenergivirksomhet. Konsesjonsbehandlingen har vært todelt slik at det først ble søkt om konsesjon for bygging og deretter om konsesjon for drift av anlegget.

I februar 1997 ble det gitt konsesjon til bygging av anlegget på de vilkår som var anført i innstillingen fra Statens strålevern. Anlegget er nå ferdig oppført, med Statsbygg som eieransvarlig.

Sosial- og helsedepartementet har hatt ansvaret for begge konsesjonsbehandlingene.

Kontaktpersoner:

  • Avdelingsdirektør Hans Ånstad, tlf. arb. 22248640, priv. 22143936
  • Ekspedisjonssjef Andreas Disen, tlf. arb. 22248640, priv. 22236111
Lagt inn 30. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen