Historisk arkiv

Milliardsatsing på sykehusutstyr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 43
15.05.98

Milliardsatsing på sykehusutstyr

Staten går inn med ekstra 2,3 milliarder kroner de neste fem årene for å bedre utstyrssituasjonen i sykehusene. Medregnet ordinær bevilgning vil staten totalt gå inn med 2,960 milliarder kroner. Utstyrsplanen som ble lagt frem i dag, legger opp til at staten og fylkeskommunene til sammen skal øke investeringene med 5,3 milliarder kroner de neste fem årene.

- Det store etterslepet som har oppstått på utstyrsfeltet er resultatet av en lengre tids nedprioritering av utstyrsinvesteringer. Av hensyn til kapasitet og kvalitet ved sykehusene, har regjeringen funnet det nødvendig å gå inn med en ekstraordinær utstyrsbevilgning i en tidsavgrenset periode. Jeg vil likevel understreke at det er fylkeskommunene som har ansvaret for å sikre en forsvarlig utstyrssituasjon ved sine sykehus, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Regjeringen fremmer forslag om et statlig ekstratilskudd på tilsammen 2,3 mrd. kroner i en femårig handlingsplan (1998-2002) for å bedre utstyrssituasjonen i norske sykehus. Tilskuddet fordeles med 2,2 mrd. kroner til fylkeskommunale sykehus og 100 mill. kroner til statssykehusene. Innenfor denne rammen er det foreslått en tilleggsbevilgning på 300 mill. kroner for 1998, i tillegg til 215 millionene som allerede er bevilget på årets budsjett.

Bevilgningen er utformet som en refusjonsordning der staten dekker 60 % av de fylkeskommunale utgifter til medisinsk teknisk utstyr i femårsperioden. Tilskuddet skal dermed utløse utstyrsinvesteringer på omlag 5,3 mrd. kroner de nest fem år. Tilskuddet fordeles til fylkeskommunene etter objektive kriterier, og blir først utløst når fylkeskommunene kan dokumentere faktiske utgifter.

Planen forusetter at fylkeskommunene for sin del viderefører dagens nivå på investeringer i medisinsk teknisk utstyr.

For å sikre en god planlegging av utstyrsanskaffelsene, kreves det at hver fylkeskommune lager en femårig anskaffelsesplan som skal godkjennes av Sosial- og helsedepartementet, etter at de regionale helseutvalg har avgitt sin uttalelse.

Refusjonsordningen omfatter medisinsk teknisk utstyr til pasientbehandling og undersøkelse og utstyr for forskning og undervisning til kliniske formål. I tillegg vil IT-utstyr kunne dekkes over denne bevilgningen.


Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Gerd Vandeskog, 22 24 87 06
Rådgiver Hilde M. Rognlie, tlf. 22 24 87 49

St prp nr 61 (1997-98) Om Nasjonal kreftplan og plan for utstyrsinvesteringer ved norske sykehus, kan bestilles hos Sosial- og helsedepartementet, tlf. 22 24 87 05, faks 22 24 27 69.

Offentlige etater kan bestille proposisjonen fra Statens trykksakekspedisjon, faks. 22 24 27 86.

Proposisjonen vil bli tilgjengelig på Internett: linkdoc030005-990592stprp#docodin.dep.no/shd/publ/publ.html#stprp

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen