Historisk arkiv

Nøkkeltall for behov og tjenestetilbud på kommuneni

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Nøkkeltall for behov og tjenestetilbud på kommunenivå

Pressemelding

Nr. 68/98
Dato: 28. juli 1998

Styrings- og informasjonssystemet for helse- og sosialtjenesten i kommunene:

Nøkkeltall for behov og tjenestetilbud på kommunenivå

Nå kan landets kommuner sammenligne sitt tjenestetilbud med nabokommunens. Sosial- og helsedepartementet publiserer årets kommunevise sammenligningstall. Statistikken gjør det mulig å sammenligne behov og tjenestetilbud i landets kommuner og bydeler for 1997.

Publikasjonene med sammenligningstall er en del av Styrings- og informasjonssystemet for helse- og sosialtjenesten i kommunene. I Styrings- og informasjonssystemet inngår også et rundskriv (I-17/98, datert 13.3.98) med nasjonale mål og hovedprioriteringer.

Sammenligningstallene gir viktig informasjon til plan og budsjettarbeidet i kommunene. Samtidig gir statistikken den enkelte kommune et grunnlag for å sammenligne behov og tjenesteproduksjon med andre kommuner og med lands- og fylkestall. Tallene danner også grunnlaget for fylkeslegens/fylkesmannens oppfølging av den enkelte kommune.

Innholdet i publikasjonen bygger vesentlig på statistikk som er innsamlet og tilrettelagt av Statistisk sentralbyrå. I tillegg har Rikstrygdeverket, Kreftregisteret, Statens helseundersøkelser, Sosial- og helsedepartementet og Statens helsetilsyn bidratt med tallmateriale i årets utgave. Heftene inneholder to samletabeller og 26 nøkkeltall:

Samletabell 1 gir et sammendrag av utviklingen i helse- og sosialtjenesten i kommunene. Tabellen opplyser om årsverk i kommunehelsetjenesten, pleie- og omsorgstjenesten og sosialtjenesten,

antall mottakere av hjemmetjenester, antall alders- og sykehjemsplasser pr 100 innbyggere 80 år eller eldre, og antall sosialhjelpstilfeller og størrelsen på økonomisk sosialhjelpsstønad.

Samletabell 2 inneholder data om hjemmetjenester og institusjonsbeboere i GERIX- kommunene. GERIX er et informasjonssystem for pleie- og omsorgstjenestene i kommunene og inkluderer i dag 60 kommuner. Systemet utvikles bl a for å forbedre kommune- og statsforvaltningens tilgang til data om situasjon og utvikling i tjenestetilbudet for funksjonshemmede og eldre.

11 nøkkeltall beskriver situasjonen/behovene i den enkelte kommune: Befolkningstall, omfanget av enslige forsørgere, indeks for levekårsproblemer, problemer blant voksne, problemer blant barn og unge, rusmiddelrelaterte forhold, veitrafikkulykker, infarktrisiko, krefttilfeller, dødelighet og kommunenes økonomiske bæreevne.

15 nøkkeltall gir et bilde av tjenestetilbudet i den enkelte kommune: Helse- og sosialsektorens andel av totale driftsutgifter, ressursbruk på deltjenester, personell (årsverk), personellkategorier, vakanser, forebyggende helsearbeid, tilbud til mennesker med psykiske lidelser, stønadssats og utbetalt beløp for økonomisk sosialhjelp, langtidsmottak av sosialhjelp, virksomheten i åpen omsorg, brukerbetaling for hjemmetjenester, boliger for eldre og funksjonshemmede, boformer for eldre med heldøgns omsorg, pleie- og omsorgstjenesten i kommunene, og forbruk av somatiske sykehustjenester.

Statistikken omfatter også bydelstall for 23 av landets bykommuner. Årets hefter med sammenligningstall består av foreløpige tall for 1997. Gjennomgående er kvaliteten på de foreløpige tallene god. Endelige tall kommer med kommunearkene som sendes ut i oktober 1998.

Heftene med sammenligningstall har følgende bestillingsnumre:

I-0920/1B: Finnmark, Troms, Nordland

I-0920/2B: Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal

I-0920/3B: Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland

I-0920/4B: Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold

I-0920/5B: Buskerud, Oppland, Hedmark

I-0920/6B: Akershus, Østfold, Oslo

Publikasjonene kan bestilles fra Statens trykksaksekspedisjon
Grubbeg. 10
Postboks 8169 Dep
00320 Oslo
tlf 22 24 98 60

e-post: ste-bestilling@st.dep.telemax.no

Sammenligningstallene vil fra uke 32 også være tilgjengelige i Internettversjon fra Statistisk sentralbyrå på web-adressen:

http://www.ssb.no/www-open/statistikk_etter_emne/03helse/hjulet/

Rundskriv I-17/98: Styrings- og informasjonssystemet for helse- og sosialtjenesten i kommunene. Nasjonale mål og hovedprioriteringer 1998/99. Rundskrivet finnes også på Internett. Adressen er: linkdoc#dochttp://odin.dep.no/shd/publ/rundskriv/980313.html


Kontaktpersoner:
SHD: Ellen Kristine Viken, tlf 22 24 86 43
SSB: Harald Tønseth, tlf 22 86 46 36

Lagt inn 28. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen