Historisk arkiv

Ny forskrift om hygienekrav

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 67
09.07.98

Ny forskrift om hygienekrav

Sosial- og helsedepartementet har fastsatt en forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet. Formålet er å sikre tilfredsstillende hygieniske forhold og forebygge overføring av smittsomme sykdommer. Det dreier seg med andre ord ikke om noen form for kvalitetssikring av det faglige innholdet ved det arbeidet som utføres.

Den som eier eller driver virksomhet som omfattes skal føre internkontroll og påse at det er etablert et internkontrollsystem for å sikre at bestemmelsene etterleves. Det innføres plikt til å søke om godkjenning av lokalene. Kravet om at virksomheten bare kan utøves i godkjent lokale innebærer blant annet at tatovering og hulltaking ikke kan utøves ved omreisende virksomhet. Det stilles videre krav til behandlingen av utstyret, og det stilles hygienekrav til selve utøvelsen. Utøveren plikter dessuten å gi informasjon til tjenestemottaker om smitterisikoen ved denne type virksomhet.

Forskriften erstatter eldre forskrifter for friser/barber- og skjønnhetspleiesalonger og regulerer dessuten tatoverings- og hulltakingsvirksomhet, som ikke tidligere har vært regulert. Sistnevnte virksomheter får stadig større utbredelse og kan medføre risiko for overføring av smittsom sykdom dersom hygienen er mangelfull. Forskriften er hjemlet i smittevernloven og kommunehelsetjenesteloven. Kommunen skal føre tilsyn med at bestemmelsene overholdes, og eventuelt stanse en virksomhet som ikke drives på en hygienisk tilfredsstillende måte.

Etter dagens lovverk har ikke departementet hjemmel til å fastsette noen aldersgrense for tatovering. Under høringen har flere instanser bedt om en slik bestemmelse, og departementet vil vurdere behovet for aldersgrense for så vel tatovering som hulltaking.

Forskriften I-0913 B kan bestilles fra Statens trykksakekspedisjon. Private må henvende seg til Forebyggings- og rehabiliteringsavdelingen.

Kontaktpersoner:

Rådgiver Kjetil Tveitan, Sosial- og helsedepartementet, tlf. 22248766

Spesiallege Andreas Skulberg, Statens helsetilsyn, tlf. 22249050

Lagt inn 13. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen