Historisk arkiv

Ny handlingsplan for forebygging av astma, allergi og inneklimasykdommer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 83/1998
Dato: 28. oktober 1998

Ny handlingsplan for forebygging av astma, allergi og inneklimasykdommer

Handlingsplan for forebygging av astma, allergi og inneklimasykdommer foreligger nå, og blir sendt ut i disse dager. Planen er et styringsverktøy som skal bidra til å begrense forekomsten av astma og allergi hos barn, og å begrense sykelighet i alle aldersgrupper. Planperioden strekke seg til 2002.

Som sykdomsgruppe er astma, allergi og luftveissykdommer en folkesykdom, og årsak til betydelig kronisk sykelighet og ressursforbruk. Allergiske sykdommer anses å være en av de hyppigste kroniske plagene hos barn. Mellom 7 og 9 prosent av skolebarna i Norge har astma, mens forekomsten av høysnue er 15 til 18 prosent.

Formål med planen er å koordinere statlig virksomhet på feltet. Et slikt tverrdepartementalt samarbeid er avgjørende fordi virkemidlene i arbeidet med å forebygge astma, allergi og inneklimasykdommer ikke først og fremst er knyttet til helsesektoren, men finnes innenfor en rekke ulike sektorers ansvarsområde. Handlingsplanen skal også være med på å sette forebygging av astma, allergi og inneklimasykdommer på dagsorden, for å bevisstgjøre kommuner og andre aktører på hva som kan gjøres lokalt innenfor eksisterende rammer. Siden dette er en handlingsplan for å forebygge sykdom, er behandling i liten grad berørt.

Handlingsplanen består av to deler: Del I utgjør selve handlingsplanen, og her presenteres departementenes oppgaver og ansvar, målsettinger og tiltak og økonomiske og administrative konsekvenser av planen. Del II består av en ekspertgruppes faktarapport som gir en oversikt over dagens kunnskapsstatus og forslag til strategier i det videre arbeidet.

Handlingsplanen er resultatet av et samarbeid mellom sju departementer:

Barne- og familiedepartementet, Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Miljøverndepartementet, Olje- og energidepartementet, Samferdselsdepartementet, og Sosial- og helsedepartementet.

Handlingsplanen kan bestilles fra:

Statens trykksakekspedisjon
Postboks 8169 Dep.
0032 Oslo
Telefaks: 22 24 27 86
Internett: ste-bestilling@ft.dep.telemax.no
Bestillingsnummer: I-0932 B (del I) og I-0933 B (del II).

Handlingsplanen vil også bli tilgjengelig på Internett: odin.dep.no/shd/publ/publ.html


Kontaktpersoner: Avdelingsdirektør Hans Ånstad, tlf 22 24 87 02
Førstekonsulent Marit Lie, tlf 22 24 86 47

Lagt inn 29. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen