Historisk arkiv

Ny strategi for tuberkulosebekjempelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 27
23.03.98

Ny strategi for tuberkulosebekjempelse

-Tidlig diagnose og rask behandling

I oktober 1996 oppnevnte Sosial- og helsedepartementet en arbeidsgruppe som skulle utarbeide forslag til fremtidig strategi for tuberkulosekontrollarbeidet i Norge. Arbeidsgruppen har vært ledet av professor Amund Gulsvik, som overleverte utvalgsinnstillingen til helseministeren i dag, dagen før den internasjonale tuberkulosedagen.

Hovedmålet med den nye strategien er å utrydde tuberkulose i Norge innen år 2015. Ved å ta i bruk mere effektive metoder, kan Norge bli det første tuberkulosefrie landet i verden. Dette kan skje uten vesentlige økninger i ressursbruken.

Tuberkulose - en global katastrofe

I verden dør 3 millioner årlig av tuberkulose. En tredjedel av verdens befolkning er smittet med tuberkelbasillen, og åtte millioner blir syke med tuberkulose hvert år. Bare nærkontakter blir smittet, og kun et mindretall av dem som smittes vil utvikle tuberkulose. I 1991 erklærte WHO tuberkulose som en global katastrofe. Økningen i de senere årene skyldes blant annet befolkningsøkning, økt antall fattige, HIV-epidemien, dårlig tilgang til helsetjenester og at flere er smittet med tuberkelbasiller som er resistente mot medikamenter.

Tuberkulose i Norge

Litt over 200 personer blir registrert med tuberkulose i Norge hvert år, og dette er blant de laveste tall i Europa. Nedgangen har imidlertid stoppet opp. Over 400 000 eldre norskfødte personer lever i dag med tuberkulosesmitte som de pådro seg for flere tiår siden, men smitten blusser kun opp hos ca. 100 av disse årlig. Den andre halvparten av pasientene er født utenfor Norge, og denne andelen har vært økende siden slutten av 1970-tallet.

Den lave forekomsten av tuberkulose i Norge skyldes bedring i levekår, og et systematisk program for å bekjempe sykdommen. Sentrale nasjonale funksjoner er fordelt på Statens helseundersøkelser, Statens institutt for folkehelse og Statens helsetilsyn.

Forebyggende tiltak

Arbeidsgruppen foreslår at den fremtidige strategi for tuberkulosekontroll i Norge må sikre at pasientene kommer raskere i kontakt med helsevesenet, og at diagnosen kan bli stilt tidligere. Nasjonale og regionale kompetansesentra må koordinere dette arbeidet. Kontroll av innvandrere ved ankomst må forbedres og informasjon til innvandrergrupper i Norge må styrkes. Skjermbildebusser bør delta i større miljøundersøkelser og i mindre prosjekter i risikogrupper.

Arbeidsgruppen foreslår at norsk innsats for å bekjempe tuberkulose utenfor Norge må styrkes og at de frivillige organisasjonene blir stimulert til å fortsette sitt opplysningsarbeid om tuberkulose.

Kontaktpersoner

Professor Amund Gulsvik, Universitetet i Bergen, tlf 55 97 32 42

Rådgiver Einar Heldal, Statens helseundersøkelser, tlf 22 20 76 55

Rådgiver Tharald Hetland, Sosial- og helsedepartementet, tlf 22 24 86 42

Lagt inn 23. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen