Historisk arkiv

Nye fylker får tilbud om mammografiscreening

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 12
Dato 13.02.98

Nye fylker får tilbud om mammografiscreening

Sosial- og helsedepartementet har i dag bestemt at prøveprosjektet med mammografiscreening skal utvides til fylkene Telemark, Aust- og Vest-Agder, Troms og Finnmark. Finnmark skal integreres i screeningen i Troms. I tillegg skal Oslos screeningsprogram fullfinansieres fra prøveprosjektets bevilgning. Dette opplyste helseminister Dagfinn Høybråten på et møte i Tromsø i dag.

I forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet for 1998 ble det vedtatt å styrke mammografiscreening med 20 mill. kroner og utvide førsøket med fire fylker. Sosial og helsedepartementet ba styringsgruppen for prøveprosjektet i brev av 17.12.97 utarbeide et forslag til kriterier og valg av fire nye fylker innen 15. januar 1998. Styringsgruppen har på bakgrunn av fastsatte kriterier foreslått at utvidelsen av prøveprosjektet bør omfatte fylkene: Telemark, Aust- og Vest-Agder og Troms. Videre har styringsgruppen foreslått å integrere Finnmarks omlag 6000 kvinner i aldersgruppen 50-69 år i screeningen i Troms fylke, uten at dette vil medføre vesentlig kostnadsøkning. Sosial- og helsedepartementet finner at de kriterier som ligger til grunn for styringsgruppens innstilling er dekkende og departementet har derfor valgt å ta innstillingen til følge.

Innenfor den vedtatte styrkingen på 20 mill. kroner i 1998 er det rom for å integrere Finmark i screeningen i Troms. I tillegg vil det også være mulig å fullfinansiere Oslos screnningsprogram på lik linje med de øvrige prøvefylkene. Prøveprosjektet har til nå kun dekket omlag halvparten av Oslos utgifter til screeningen.

Det vil bli presentert en opptrappingsplan med sikte på nasjonalt screeningsprogram i proposisjonen om oppfølging av Norsk kreftplan som legges fram for Stortinget i løpet av våren.


Kontaktpersoner

Byråsjef Jan Berg tlf. 22248767

Rådgiver Tharald Hetland tlf. 22248642

Prosjektleder Steinar Ø. Thoresen, Kreftregisteret, tlf. 22451349

Lagt inn 13 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen