Historisk arkiv

Nytt rundskriv om stønad til livsopphold etter sosialtjenesteloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 106/98
Dato: 16. desember 1998

Nytt rundskriv om stønad til livsopphold etter sosialtjenesteloven

Sosial- og helsedepartementet sender i disse dager ut nytt rundskriv med retningslinjer om stønad til livsopphold etter § 5-1 i sosialtjenesteloven. Formålet med retningslinjene er å bidra til en mer ensartet praksis i saker om økonomisk stønad. Rundskrivet gir derfor en klargjøring av innholdet i livsoppholdsbegrepet sett i relasjon til ulike søkergrupper. – Kommunene har nå fått et redskap som skal kunne gi mer lik praksis i og mellom kommunene, sier sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Lov om sosiale tjenester trådte i kraft 1. januar 1993. Erfaringene etter at loven har virket en stund, viser at det er svært ulik praksis mellom kommuner, og også innenfor samme kommune, når det gjelder utbetaling av økonomisk stønad. Mye kan tyde på at ikke alle ulikheter kan begrunnes i ulike behov hos stønadsmottakerne.

Rundskrivet inneholder viktige presiseringer som bl a gjelder:

  • Sosialtjenesten skal ta hensyn til utgifter knyttet til samvær med barn for den av foreldrene som ikke bor fast sammen med barnet.
  • Vanlig fritidsutstyr bør medregnes i utgiftsgrunnlaget ved vurderingen av søknad om økonomisk stønad. Dette gjelder særlig utstyr til barn og ungdom.
  • Spedbarnsutstyr i forbindelse med fødsel er en nødvendig del av livsoppholdet.
  • Sosialtjenesten bør, i noe videre utstrekning enn i dag, dekke utgifter i sammenheng med skolestart og merke- og høytidsdager som f eks julefeiring, fødselsdager, dåp og konfirmasjon.

Departementet gir ingen anbefaling overfor kommunene om å se bort fra kontantstøtten og barnetrygden ved vurderingen av behov for sosial stønad. Det ligger i lovens system at alle andre ”økonomiske rettigheter” må være utnyttet før man har krav på økonomisk stønad. I rundskrivet er det nevnt eksempler på slike rettigheter. Kontantstøtte og barnetrygd er nevnt i denne sammenheng, på linje med underholdsbidrag m.v. Departementet vil komme tilbake til forholdet mellom kontantstøtte, barnetrygd og sosial stønad i den bebudede stortingsmeldingen om utjevning av levekår.


Kontaktperson: Underdirektør Tone Wilberg 22 24 85 28
Avdelingsdirektør Jorun Nygård 22 24 85 11

Lagt inn 21. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen