Historisk arkiv

Oslo og Akershus i samme helseregion

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 45
15.05.98

Ny inndeling av helseregionene på Sør- og Østlandet

Oslo og Akershus i samme helseregion

Regjeringen har i dag lagt fram en stortingsmelding om ny inndeling av helseregionene på Sør- og Østlandet. Landsdelen skal fortsatt være inndelt i to helseregioner, men dagens grense mellom helseregion 1 og 2 endres fra 1. januar 1999. Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark og Oppland blir helseregion 1, mens Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder blir den nye helseregion 2.

- Et viktig formål med den nye inndelingen er å sikre at Oslo og Akershus blir plassert i samme region. Dette legger forholdene til rette for bedre samordning og integrering av sykehustilbudet til befolkningen i hovedstadsområdet. Behovet for sykehustjenester i dette området vil som følge av befolkningsutviklingen øke i årene framover. Med den nye regioninndelingen vil fylkeskommunene i fellesskap kunne planlegge en framtidsrettet sykehustjeneste på tvers av fylkesgrensene mellom sykehusene, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Regjeringen går inn for å beholde to helseregioner på Sør- og Østlandet, men vil endre sammensetningen slik at Oslo og Akershus tilhører samme region. Dermed blir det et likt antall (fem) fylker i begge regionene. De nye helseregionene vil i stor grad kunne bygge videre på det samarbeidet som er utviklet i dagens helseregion 1 og 2 i den regionale helseplanprosessen som har pågått i flere år.

Det blir ingen umiddelbare endringer for pasientene når det gjelder tilknytning til regionsykehusene. Pasienter som i dag får sine regionsykehustjenester dekket fra Rikshospitalet og Radiumhospitalet vil inntil videre fortsatt være knyttet til disse sykehusene.

- Det er behov for å bedre samordningen og integreringen av regionsykehustjenetene i Oslo. Regjeringen går derfor inn for at sykehuseierne skal sette i gang et samarbeid for å få i stand en ordning for dette. Dette vil skje umiddelbart etter at Stortinget har behandlet meldingen om ny regioninndeling på Sør- og Østlandet, sier Høybråten.


Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Gerd Vandeskog, tlf. 22 24 87 06

Rådgiver Synnøve Roald, tlf. 22 24 87 41

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen