Historisk arkiv

Pasientbro til Sverige - kjøp av strålekapasitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 26
20.03.98

Pasientbro til Sverige - kjøp av strålekapasitet

- Det er helt uakseptabelt og uverdig at alvorlig kreftsyke mennesker skal måtte vente i mange uker på behandling, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

- For å øke kapasiteten på lengre sikt må det utdannes flere stråleterapeuter. For å bedre stråleterapisituasjonen for kreftpasienter på kort sikt, har regjeringen gått inn for å kjøpe strålekapasitet i utlandet, i første rekke Sverige.

Mangel på stråleterapeuter ved Radiumhospitalet har vært en viktig årsak til strålekapasiteten ikke ble utnyttet fullt ut i 1997 og så langt i 1998. Nå vil Radiumhospitalet over en tre til fire måneders periode sende ca 60 pasienter til svenske sykehus for behandling. Det er i første rekke de friskeste pasientene som får dette tilbudet, mens de øvrige får sin behandling ved Radiumhospitalet. Pasientbroen vil gi tilbud om brystbevarende behandling og behandling av brystopererte. Pasientene vil bo på sykehotell/hotell/lettpost under behandlingen. Behandlingsopplegget er beregnet å koste 6,5 - 7 millioner kroner.

Regjeringen foreslår at Radiumhospitalet får nødvendige tilleggsbevilgninger på 1,5 millioner kroner til dette prosjektet.

For å øke kapasiteten, er i tillegg rekruttering fra utlandet, blant annet av stråleterapeuter, og økt bruk av overtid, kortsiktige tiltak som vil kunne øke kapasiteten relativt raskt.

Kontaktperson

Avdelingsdirektør Olav Slåttebrekk, Sykehusavdelingen, tlf 22 24 87 79

Lagt inn 20 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen