Historisk arkiv

Pasientgrunnlaget for Rikshospitalet sikres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 51
05.06.98

Pasientgrunnlaget for Rikshospitalet sikres

- Sentrale myndigheter vil sørge for at Rikshospitalet får nødvendig pasientgrunnlag for å fylle sine funksjoner. Ny helseregioninndeling på Sør-Østlandet rokker ikke ved dette, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

-Vi har selvsagt ikke bygget et nytt Rikshospital for så å undergrave sykehusets pasientgrunnlag. Dette vil bli ivaretatt ved den regionale planprosessen hvor departementet etter loven vil ha siste ord, sier helseministeren.

- Jeg har i meldingen om regioninndelingen ikke lagt opp til at det på kort sikt skal skje endringer i pasientgrunnlaget for de to regionsykehusene. Sykehusenes kapasitet i forhold til å behandle regionsykehuspasienter er tilpasset dagens regioninndeling og opptaksområde for de to regionsykehusene i hovedstaden. Det er liten grunn til å endre dette som følge av nye grenser mellom de to regionene på Sør-Østlandet.

For regionsykehusene vil derfor endringen i regioninndeling i første omgang ikke bety noe i forhold til de respektive regionsykehusenes ansvar for pasientbehandlingen. De øvrige regionsykehusfunksjonene, forskning, fagutvikling, undervisning osv, ivaretas for den nye helseregion 1 av Ullevål sykehus, og for ny region 2 av Rikshospitalet.

- Samordnings- og samarbeidsbehovene mellom de to regionsykehusene i Oslo legger jeg opp til å arbeide videre med i en fase to, så snart Stortinget har behandlet meldingen om regioninndelingen. Innenfor den samlede regionsykehustjenesten er det viktig at Rikshospitalet og Ullevål gis mulighet og rom for å kunne profilere sin virksomhet på ulike områder. Målsettingen for en sterkere grad av samordning og funksjonsfordeling mellom regionsykehusene er å få til bedre kvalitet og kapasitet i pasientbehandlingen, bedre ressursutnyttelse, og unngå at det bygges opp konkurrerende parallelle funksjoner ved begge sykehus som med fordel kan samles til bare ett sted, sier Dagfinn Høybråten.

Lagt inn 8 juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen