Historisk arkiv

Positiv tendens i ventelistetallene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 56/98
15.06.98

Positiv tendens i ventelistetallene

- Antall registrerte brudd på ventetidsgarantien er redusert betydelig, sier helseminister Dagfinn Høybråten i en kommentar til ventelistetallene for første tertial. For

3-månedersgarantien er det en reduksjon i garantibrudd på 25% i forhold til siste tertial i fjor. Det er også positivt at de fylkesvise variasjonene i garantitildeling er mye mindre enn tidligere. - Streiken i offentlig sektor vil ventelig medføre en mer ugunstig utvikling fram til neste tertial, sier Høybråten.

Aktiviteten i sykehusene er størst i 1. tertial, bl.a. fordi det er ikke er ferieavvikling av betydning i denne perioden. Fortsatt er det registrert 10.420 brudd på ventetidsgarantien. Selv om forskjellene i garantitildeling er redusert, varierer denne fortsatt mellom 11 og 35% i fylkene.

Det kan være tre hovedgrunner til at antallet garantibrudd er redusert. For det første er det høyere aktivitet i sykehusene i første tertial. For det andre har både sykehusene og Norsk pasientregister lagt ned mye arbeid i å kvalitetssikre tallene. I kvalitetssikringen har en funnet mange dobbelttellinger og ferdigbehandlede pasienter som nå er strøket fra ventelistene. Dette arbeidet vil fortsette, da det fortsatt er grunn til å tro at det er mange pasienter på ventelistene som burde ha vært strøket. For det tredje er det færre pasienter enn tidligere som får garanti ved henvisning.

For pasienter med 3 måneders ventetidsgaranti er antallet redusert fra 8013 til 6142. 17 % av garantibruddene er for pasienter som venter på ortopedisk behandling. To tredjedeler av garantibruddene gjelder for pasienter som skal behandles poliklinisk, men dette må sees i sammenheng med at andelen pasienter som behandles poliklinisk er langt større enn andelen som behandles ved innleggelse.

Knapt 65% av garantibruddene er registrert ved sykehusene i Østfold, Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Flere av sykehusene i disse fylkene arbeider med kvalitetssikring og sanering av ventelistene.

Ved følgende sykehus var det ikke registret brudd på 3-måneders ventetidsgarantien i første tertial: Martine Hansens hospital, Aker sykehus, Diakonhjemmets sykehus, Ringerike sykehus, Larvik sykehus, Kragerø kombinerte helseinstitusjon, Kongsgårdsheimen, Mandal sykehus, Lærdal fylkessjukehus, Vefsn sykehus, Stokmarknes sykehus, Sandnessjøen sykehus

Tallet på pasienter som ikke har fått behandling etter den gamle 6 måneders garantien er redusert med 75 %, men det er uakseptabelt at det fortsatt er registrert over 4 000 brudd på denne garantiordningen. I fylkene Oslo, Oppland, Buskerud, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder og Finnmark er det nesten ingen pasienter igjen som ikke har fått behandling etter 6-måneders garantien (under 20 i hvert fylke). Også i de øvrige fylkene er det imidlertid registrert en nedgang i antall brudd på denne garantiordningen.

Ventelistetallene må sees i sammenheng med at et stort flertall av pasientene (2/3) behandles innen ett døgn, og disse føres ikke på venteliste i det hele tatt. Det ble henvist 247 942 pasienter til sykehusene i perioden, og 25% av disse fikk tildelt ventetidsgaranti på 3 måneder.

Ventelistetallene finnes på Internett: http://www.npr.no/ventsys/

Kontaktpersoner:
Rådgiver Øyvind Christensen, tlf. 22 24 86 49
Underdirektør Jorunn Fryjordet, tlf. 22 24 86 51

Lagt inn 15. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen