Historisk arkiv

Realvekst i sykehussektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 72/98
Dato: 31. august 1998

Realvekst i sykehussektoren

Rapporten SAMDATA-sykehus for 1997 viser at sykehussektoren har hatt en betydelig vekst på 1990-tallet. Sektroen har gjennom hele perioden fått en stadig større andel av de samlede offentlige budsjettene.

I 1997 ble det brukt nær 25 milliarder krone til drift av norske sykehus. Dette innebærer en realøkning av sykehusenes budsjetter med 26 prosent fra 1990.

- Realveksten i sykehussektorens inntekter er positiv. Den økte tilførselen av ressurser har ført til større behandlingskapasitet og flere sengeplasser. I år er det også registrert en positiv trend når det gjelder å få ned antall brudd på ventetidsgarantien, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

- I tillegg til Regjeringens varslede innsats for å øke behandlingskapasiteten i kreftomsorgen og økte statlige bridrag til utstyrsinvesteringer, har jeg tillit til at det er mulig å få til en mer effektiv utnyttelse av ressursene gjennom bedre samordning av sykehusene i hver helseregion, bedre intern organisering i det enkelte sykehus og en mer målrettet bruk av helsepersonellet. Helseministeren forventer også at ordningen med innsatsstyrt finansiering etter vel ett års drift skal motivere det enkelte sykehus til å øke antallet behandlinger.

Sykehussektoren må være forberedt på omstilling og sterkere fokus på effektivitet i tiden fremover for å kunne møte befolkningens økende behov for helsetjenester. I denne prosessen er det viktig at helsesektoren klarer å arbeide sammen på tvers av forvaltningsnivåer og faggrupper. Økte budsjetter er ikke det eneste svaret vi kan gi på de utfordringene vi står overfor innenfor sykehusvesenet.

Lagt inn 31. august 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen