Historisk arkiv

Regjeringen går imot EUs barnematdirektiv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 94
Dato 19.11.98

Regjeringen går imot EUs barnematdirektiv

Regjeringen vil ta initiativ overfor EU for å få EUs vitenskapskomitè for næringsmidler til å vurdere barnematdirektivet på nytt. Målsettingen er å vinne forståelse for norske faglige vurderinger. Norske faginstanser har frarådet at direktivet iverksettes i Norge.

Barnematdirektivet er et direktiv som omhandler barnemat til spedbarn og småbarn i alderen fra fire måneder til tre år. Det omfatter produkter som grøter, pasta, kavringer og kjeks og alle typer middagsmat, desserter, puddinger og fruktkompotter. En implementering av direktivet vil innebære at det kan komme grøt på markedet med et høyere innhold av en rekke næringsstoffer enn det som er tilfelle i de produktene som finnes på det norske markedet i dag. I tillegg vil det kunne komme andre typer berikede produkter for barn på markedet.

Slik norsk regelverk er i dag, er det ikke tillatt å berike matvarer med mindre Statens næringsmiddeltilsyn har gitt særskilt samtykke for det enkelte vareslag. Tillatelse gis etter råd fra Statens ernæringsråd, basert på om det foreligger et ernæringsmessig behov for berikning.

Norske spedbarn har et høyt inntak av industrifremstilt grøt. Når det gjelder barnematdirektivet har Statens ernæringsråd lagt frem en rapport som viser at ved maksimal tilsetning i henhold til direktivet av protein, sukker, vitamin A, vitamin D og jern til grøt, vil barn med høyt grøtinntak, kunne få et svært høyt og helsemessig uheldig inntak av de fleste av disse næringsstoffene. Konklusjonene i rapporten er særnorske i den grad at de baserer seg på norske spedbarns høye inntak av industrifremstilt grøt. Både Statens ernæringsråd og Statens næringsmiddeltilsyn har derfor frarådet at barnematdirektivet gjennomføres i Norge.

På bakgrunn av dette, vil Regjeringen ta initiativ overfor EU for å få EUs

vitenskapelige komité for næringsmidler til å vurdere barnematdirektivet på nytt. Et annet alternativ vil være å be om forhandlinger med EU om opprettholdelse av nasjonale bestemmelser for de deler av direktivet der det foreligger faglige vurderinger som tilsier dette.


Kontaktpersoner:

  • Ekspedisjonssjef Andreas Disen, tlf. 22 24 86 40
  • Rådgiver Sissel Lyberg Beckmann, tlf. 22 24 87 12
Lagt inn 20. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen