Historisk arkiv

Staten er erstatningsansvarlig som eier og arbeidsgiver for strålebehandling ved Radiumhospitalet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 35/98
Dato: 28. april 1998

Stråleskadesaken ved Radiumhospitalet

Staten er erstatningsansvarlig som eier og arbeidsgiver for strålebehandling ved Radiumhospitalet

Helseminister Dagfinn Høybråten fikk i dag overlevert delinnstilling I fra Erstatningsutvalget for stråleskader. Utvalget ble etablert 1.10.97 for å vurdere erstatningsansvaret etter stråleskader hos kvinner med brystkreft som ble behandlet etter et behandlingsregime som ble tatt i bruk i 1975 og avsluttet i 86. Delinnstilling I behandler prinsipper for ansvar og erstatningsutmåling.

Utvalget konkluderer med at behandlingsregimet burde vært avsluttet senest i 1983. Det var etter dette uforsvarlig å holde fram med denne behandlingen, noe som gjør staten som sykehuseier og arbeidsgiver erstatningsansvarlig overfor de kvinner som har fått skader etter denne behandlingen.

Utvalget vurderer det som riktig å tilby full erstatning til de ca 100 kvinnene som ble behandlet fra og med 1982. Videre er utvalget av den oppfatning at det bør tilbys en billighetserstatning til de kvinnene som ble behandlet i perioden fra 1975-1982. Innstillingen er enstemming.

I kjølvannet av to forlik etter den aktuelle behandling, ble det i en etterundersøkelse ved Radiumhospitalet i 1996-97 påvist betydelige skader hos et stort flertall av de 289 som var i live pr. 1.1.1997. Gjennomsnittlig 70 % av kvinnene har fått store og tydelige skader etter behandlingen. Etterundersøkelsen ble også vurdert av en gruppe nordiske kreftspesialister.

Erstatningsutvalget har kommet til at behandlingsregimet må anses som forsvarlig medisinsk behandling da det ble innført i 1975. Den medisinske kunnskap om denne spesielle behandlingsformen økte imidlertid utover slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet. Utvalgets konklusjoner bygger i hovedsak på at det over tid ble tilstrekkelig

dokumentert at dette behandlingsregimet ga økt risiko for betydelige senskader, uten at det kunne dokumenteres økt effekt på tumor.

Det vurderes som uforsvarlig av Radiumhospitalet ikke å observere og registrere skadeomfanget med tanke på en tidligere avslutning.

Utvalget har vært ledet av sorenskriver Gunnar Lind, Salten sorenskriverembete, og med prof.dr.med. Erik Wist, Ullevål sykehus og prof.dr.med Olav Dahl, Haukeland sykehus som medlemmer. Delinnstilling II vil på bakgrunn av departementets tilbakemeldinger om prinsippene for erstatning, foreslå erstatningsløsninger for den enkelte pasient (høst 98).


Kontaktpersoner:
Sorenskriver Gunnar Lind, tlf 75504050/mob.94894879
Prof.dr.med. Erik Wist, tlf 23015956/22118080
Prof.dr.med. Olav Dahl, tlf 55972010

Lagt inn 28. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen