Historisk arkiv

Stortingsdokumenter som kommer i 1998/99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Dato: 5. oktober 1998

Stortingsdokumenter som kommer i 1998/99

Ny handlingsplan for funksjonshemmede

Sammen med budsjettet fremlegges en stortingsmelding om ny handlingsplan for funksjonshemmede. På SHDs budsjett er det avsatt 66 millioner kroner bl a for å styrke ordningen med personlige assistenter med 15 mill kr til 35 mill kr. Planen legger opp til å bedre tilgjengeligheten på trygdekontorene, til brukermedvirkning i trygdeetaten og til forsøksprosjekt med omsorgslønn. Ellers omfatter handlingsplanen tiltak på i alt 10 departementers områder. Finansieringen av disse tiltakene er innarbeidet i de enkelte departements budsjettforslag. Regjeringen varsler et utvalg for å vurdere funksjonshemmedes rettigheter.

Stortingsmelding om rehabilitering

I stortingsmeldingen om rehabilitering som legges frem høsten 1998, blir det gitt en beskrivelse og vurdering av rehabiliteringsfeltet, og det kommer forslag om bedre samordning av tiltak.

Ny helsepersonellov

Den nye loven vil erstatte dagens forskjellige helsepersonellover, som f.eks legeloven og tannlegeloven. Forslaget vil behandle spørsmål om autorisasjon av helsepersonell, samt personellets rettigheter og plikter.

Ny pasient rettighetslov

Det nye lovforslaget vil bla. dreie seg om rett til medvirkning og informasjon, samtykke til medisinsk behandling og rett til journalinnsyn. Videre vil forslaget drøfte ordningen med pasientombud og se på spørsmål vedrørende økt tilgjengelighet til spesialisttjenester, herunder rett til fritt sykehusvalg.

Ny psykiatrilov

I motsetning til dagens lov, vil dette forslaget ikke inneholde administrative bestemmelser.

Forslaget tar utgangspunkt i spørsmål om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern, og det blir foreslått å videreføre adgangen til å etablere tvungent psykisk helsevern for mennesker med alvorlige sinnslidelser.

Ny lov om spesialisthelsetjenesten

Loven erstatter dagens sykehuslov og de organisatoriske bestemmelser i lov om psykisk helsevern. Lovforslaget vil legge stor vekt på fylkeskommunenes organisatoriske frihet, men på enkelte områder der nasjonale interesser er sentrale, gis departementet bedre styringsmuligheter. Det foreslås bestemmelser som skal bedre samarbeidet mellom forvaltningsnivåene, og nye bestemmelser om ansvar og ledelse i sykehus.

Lovendringer knyttet til fastlegeordningen

Våren 1999 kommer forslag om nødvendige lovendringer for å gjennomføre fastlegeordningen.

Stortingsdokument om legemidler

I høstsesjonen kommer det et eget stortingsdokument om sentrale spørsmål innenfor norsk legemiddelpolitikk. Dokumentet vil være en odelstingsproposisjon med en meldingsdel som følger opp NOU 1997:6 Rammevilkår for omsetning av legemidler og NOU 1997:7 Piller, prioritering og politikk.

Stortingsmelding om utjevning i levekår

Velstandsutviklingen på 1990-tallet har ikke kommet alle til gode, og forskjellene mellom dem som har best og dårligst levekår har økt i de senere årene.

Våren 1999 vil regjeringen legge frem en melding om utjevning i levekår basert på en grundig analyse av utvikling og forskjeller i levekår. Meldingen skal dreie seg om fordeling, og ikke primært om fattigdom, og vil bl a se på fordel-ingsvirkninger gjennom skattesystemet.

Meldingen skal være handlingsrettet, og inneholde konkrete forslag til forbedringer og utjevningstiltak. Det vil fokuseres spesielt på pensjonister med dårlige levekår, yrkeshemmede, langtidsledige, langtidsmottakere av sosialhjelp, en del eneforsørgere, barn og ungdom og enkelte innvandrergrupper.

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen