Styrking av tiltak som setter pasienten i sentrum
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik I
Utgiver: Sosial- og helsedepartementet
Pressemelding | Dato: 15.05.1998 | Sist oppdatert: 21.10.2006
Pressemelding
Nr. 44
15.05.98
Styrking av tiltak som setter pasienten i sentrum
Tiltak for å sikre tilfredsstillende primærlegedekningen i alle deler av landet, utvidelse av sykepengeprosjektet, mer til opptreningsinstitusjoner og større fristilling av statens sykehus. Dette er noen av de tiltakene regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett for å forbedre helsetilbudet ytterligere.
Tiltak for å sikre primærlegedekningen - fastlegeordningen
Regjeringen tar sikte på at alle landets innbyggere skal få tilbud om å velge fast lege i løpet av høsten 1999. Regjeringen arbeider ut fra at fastlegereformen skal være i full drift fra januar år 2000. Stabilitet i primærlegetjenesten er vesentlig for å kunne gi fastlegeordningen et reelt innhold. Derfor er det problematisk at flere kommuner har vanskeligheter med å rekruttere leger til faste stillinger. Dette gjelder særlig kommuner i Nord-Norge, men også for enkelte utkantkommuner i andre deler av landet. Regjeringens langsiktige strategi for å sikre stabilitet i legetjenestene, er å øke tilgangen på leger.
På kort sikt foreslår regjeringen å tilleggsbevilge 4,5 millioner kroner i 1998 til oppstart av stimuleringstiltak for å bedre stabiliteten i allmennlegetjenesten i utkantkommuner. Det legges opp til tidsbegrensede tiltak som skal bidra til å rekruttere nyutdannede leger til utkantkommuner. Det er viktig for rekruttering av unge leger til utkantkommuner at de kan få gode, reelle tilbud om spesialistutdanning i allmennmedisin og samfunnsmedisin.
Sykepengeprosjekter i trygdeetaten
Formålet med sykepengeprosjektet er å føre sykmeldte raskere tilbake til arbeid. Dermed blir den enkelte spart for unødige plager, og samfunnet for en økonomisk belastning.
I 1997 ba Stortinget regjeringen om å gjøre forsøksordningen med å overføre penger fra folketrygden til å finansiere økt behandlingskapasitet ved somatiske sykehus til en permanent og landsomfattende ordning. Hittil har åtte fylker vært med i forsøksordningen.
I revidert nasjonalbudsjett for 1998 foreslår regjeringen at ordningen gjøres permanent i løpet av en tre-års periode frem til 2001. For inneværende år foreslås bevilgningen økt med fem millioner kroner, til 15 millioner. Derved skal det bli mulig for de åtte prøvefylkene å ta i mot pasienter fra nabofylkene. På den måten blir ordningen gjort tilgjengelig for sykmeldte fra hele landet allerede fra i år.
Større fristilling av Rikshospitalet og Radiumhospitalet
Regjeringen foreslår større grad av fristilling for de to statlige sykehusene Rikshospitalet og Radiumhospitalet i budsjettsammenheng. I Sosial- og helsedepartementets budsjettproposisjon for 1998 ble det foreslått å gå over til nettobudsjettering av sykehusene for 1999. Sosialkomiteen sluttet seg til forslaget. Sosial- og helsedepartementet forbereder nå en slik omlegging. Siktemålet med endringen er å gi sykehusene større frihet til å organisere sin drift innenfor de rammer og resultatkrav som Storting, regjering og departement fastsetter. Regjeringen vil komme tilbake til saken i statsbudsjettet for 1999.
Opptreningsinstitusjoner
Det ventes en økning i antall kurdøgn ved opptreningsinstitusjonene i år, og økningen i egenandeler som blir refundert av folketrygden kan føre til økte utgifter. Derfor foreslår regjeringen en tilleggsbevilgning på 10 millioner kroner, slik at bidragssatsene fra folketrygden kan økes. Økningen tilsvarer 2,5 pst. lønns- og prisstigning på dagens satser.
Kontaktpersoner:
Fristilling: Speisalrådgiver Vidar O. Steine, tlf. 22 24 84 95
Fastlege: Prosjektleder Tom Kristiansen, tlf. 22 24 85 07
Sykepengeprosjektet og opptreningsinstitusjonene:
Avdelingsdirektør Odd Helge Askvold, tlf. 22 24 86 08
Lagt inn 15 mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen