Historisk arkiv

Utkast til ny apoteklov: Større etableringsfrihet og økt konkurranse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

27.05.98

Utkast til ny apoteklov: Større etableringsfrihet og økt konkurranse

Antall apotek pr. innbygger i Norge er blant de laveste i Europa. Dagens system for etablering av apotek har bl.a. bidratt til å skjerme apotekerne mot konkurranse. I forslag til ny apoteklov foreslår Sosial- og helsedepartementet å myke opp etableringsbestemmelsene for apotek, og å innføre et sterkere element av konkurranse i apoteksektoren.

Sosial- og helsedepartementet sender nå ut et høringsnotat om ny apoteklov. Utkastet til ny apoteklov bygger på forslagene fra det såkalte Strøm-utvalget, som la frem en offentlig utredning om rammevilkårene for omsetning av legemidler i januar 1997.

I utkastet til ny apoteklov blir det foreslått at det som hovedregel skal være fri etablering av apotek. For å hindre overetablering i sentrale strøk, og for å unngå farmasøytmangel i utkantområder, er det likevel foreslått en konsesjonsordning som gjør det mulig å regulere antall apotek i nærmere bestemte områder.

Sosial- og helsedepartementet foreslår at det fortsatt skal være krav om at apotek skal bestyres og ledes av en farmasøyt med embetseksamen. Kvalitets- og sikkerhetskravene for apotekdrift styrkes.

I lovutkastet legges det også opp til at andre enn personer med farmasøytisk embetseksamen skal kunne eie apotek, og til at apotek skal kunne slutte seg sammen i kjeder. Et annet forslag er at apotek ikke lenger kreves eid som enkeltmannsforetak. Det foreslås at apotek kan eies på samme måte som annen virksomhet, for eksempel som aksjeselskap. En konsekvens av forslaget blir at f.eks. kommunene kan opprette apotek på frivillig basis. Dette kan bety etableringer i utkantstrøk, der det i dag er langt til nærmeste apotek. Støtteordningen for apotek med lav omsetning i utkantstrøk blir videreført.

Sosial- og helsedepartementet vil fortsatt opprettholde strenge regler for hvem som skal kunne utlevere legemidler, og foreslår at salg av reseptfrie legemidler også i fremtiden bare skal kunne skje gjennom apotek.

Det åpnes for at apoteket kan bytte ut det legemidlet legen har forskrevet med et parallellimportert eller synonymt legemiddel som inneholder det samme virkestoffet. Forutsetningen er at legen ikke har reservert seg mot det. Et bytte av legemiddel kan være aktuelt f.eks. dersom kunden blir klar over at det finnes et rimeligere preparat på apoteket enn det legen har forskrevet på resepten.

Kontaktperson:
Rådgiver Hallstein Husbyn 22 24 87 70,
førstekonsulent Kai Finsnes 22 24 85 48

Lagt inn 27 mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen