Historisk arkiv

Utvalg foreslår nye baser for luftambulansene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 53/98
Dato: 12. juni 1998

Utvalg foreslår nye baser for luftambulansene

Norge har en av verdens best utbygde og medisinsk-faglig utrustede luftambulansetjenester. Integreringen med den øvrige akuttmedisinske behandlingskjede bør imidlertid bli bedre, og de mange ulykkene utgjør et alvorlig problem for tjenesten. Slik konkluderer luftambulanseutvalget som i dag overleverte sin innstilling til helseministeren.

Luftambulanseutvalget, som ble ledet av fylkeslegen i Sogn og Fjordane, Petter Øgar har:

  • gjennomgått erfaringene ved luftambulansetjenesten fram til nå
  • vurdert og fremmet forslag til organisering av og innhold i den framtidige luftambulansetjenesten.

Sentrale overordnede spørsmål i evalueringen av luftambulansetjenesten har vært om:

  • tjenesten oppfyller de målsettinger som er satt for tjenesten
  • tjenesten drives på en kostnadseffektiv måte
  • kostnadene står i rimelig forhold til nytten av tjenesten
  • tjenesten er tilstrekkelig integrert og passelig dimensjonert i forhold til den øvrige ambulansetjeneste og spesialiserte akuttmedisinske kjede.

Utvalget foreslår at minst 90 % av befolkningen skal nås av legebemannet ambulanse i løpet av 45 minutter. Basene bør plasseres ved sykehus, slik at det akuttmedisinske tilbudet ved sykehuset styrkes og den medisinske bemanningen kan utnyttes på sykehuset i den grad beredskapsforhold tillater det. Det foreslås at helikopterbasene i Brønnøysund og på Dombås flyttes til henholdsvis Sandnessjøen og Lillehammer, at flybasene i Brønnøysund og Ålesund flyttes til henholdsvis Værnes og Bergen, og at redningshelikopterbasene på Ørland og Sola tas ut av luftambulansetjenesten. De redningshelikoptrene som ikke inngår i luftambulansetjenesten bør kunne brukes ved akuttmedisinske krisesituasjoner når annen luftambulanse ikke er tilgjengelig eller ikke kan brukes pga flyoperative årsaker.

Luftambulansetjenesten skal være en integrert del av den samlede ambulansetjeneste og den øvrige helsetjenesten, og skal bidra til å realisere helsetjenestens samlede målsettinger.

Flertallet i utvalget foreslår fortsatt statlig ansvar for organisering, drift og finansiering av luftambulansetjenesten. Fylkeskommunene skal imidlertid fortsatt ha ansvaret for de medisinske tjenestene. Mindretallet går inn for et samlet fylkeskommunalt ansvar for luftambulansetjenesten. Et samlet utvalg foreslår at det bør opprettes et Statens luftambulansekontor. Kontoret skal bl a ivareta nasjonal planlegging av luftambulansetjenesten, budsjettering, utarbeiding og vedlikehold av regelverk og sørgje for statlig styring av den medisinske delen av tjenesten.

Utvalget foreslår videre at helikoptrene i tjenesten bør bemannes med anestesilege med minst to års erfaring fra anestesiavdeling. Ambulanseflyene bør bemannes med intensiv- eller anestestisykepleier. Ved behov bør anestesilege kunne medbringes fra basene i Tromsø, Værnes og Bergen. Rekvireringsretningslinjene foreslås opprettholdt som i dag. Tilbakeføringsoppdrag bør imidlertid betales av fylkeskommunen der pasienten er hjemmehørende.

Utvalget foreslår ulike tiltak for å bedre sikkerheten. Tatt i betraktning tjenestens særpreg anser utvalget likevel at det neppe er realistisk å etablere et like høyt sikkerhetsnivå som innenfor sivil ruteflyvning eller offshoreflyging, uten at dette får drastiske følger for tjenestens regularitet eller kostnadsnivå.

Luftambulansetjenesten drives i dag fra:

  • 11 helikopterbaser (Tromsø, Brønnøysund, Trondheim, Ålesund, Førde, Bergen, Stavanger, Arendal, Lørenskog, Ål og Dombås)
  • 6 flybaser (Kirkenes, Alta, Tromsø, Bodø, Brønnøysund og Ålesund)
  • 4 baser for redningstjenesten (Banak, Bodø, Ørland og Sola).

Kontaktpersoner: Fylkeslege Petter Øgar, tlf 94 68 85 70/ 57 65 55 00
Underdirektør Knut Bjørn Christophersen, tlf 22 24 86 16

Lagt inn 12. juni 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen