Historisk arkiv

Utvalg som avgir innstilling 1998/99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Dato: 5. oktober 1998

Utvalg som avgir innstilling 1998/99

Styrking av folkehelsearbeidet i kommunene

Utvalget skal beskrive, vurdere og legge frem forslag til organisering av folkehelsearbeidet, og bruk av kommunens vikemidler. En delinnstilling er kommet, og hovedutredningen kommer i høst.

Utvalget ledes av ordfører Arnfinn Ellingsen

Alternativ medisin

Innen utgangen av 1998 skal utvalget som ser på alternativ medisin fremme sin innstilling. Utvalget innhenter og systematiserer kunnskap om ulike sider ved alternativ medisin og fremmer forslag til aktuelle tilknytningsformer til det etablerte helsevesen. Utvalget skal også utarbeide forslag til hvordan alternativ medisin eventuelt skal reguleres.

Utvalget ledes av professor Jarle Aarbakke

Førtidspensjon og fleksibel pensjonering

Utvalget skal bl a vurdere endringer i gjeldende førtidspensjonsordninger, og annet relevant regelverk som kan bidra til å øke den enkeltes motivasjon og mulighet til å fortsette i arbeid. Utvalget legger frem sin utredning til Finansdepartementet i løpet av høsten 1998.

Utvalget ledes av forskningsdirektør Øystein Olsen

Drap og alvorlige voldshandlinger begått av sinnslidende

I løpet av høsten kommer innstillingen fra utvalget som har vurdert 31 drap eller alvorlige voldshandlinger de siste årene begått av sinnslidende. Utvalget skal spesielt se på helsevesenets organisering, men også trekke inn kriminalomsorgen, sosialomsorgen og barnevernet.

Utvalget ledes av spesialpsykolog Kirsten Rasmussen

Sjømannspensjonen

Utvalget vurderer om sjømannspensjonen fortsatt skal være en offentlig ordning, en privat tjenestepensjonsordning eller en AFP-lignende ordning. En overgang til forsikringsmessig beregning skal vurderes, likeledes om fremtidig finansiering bør legges om til helt eller delvis fondsbasering.

Utvalget ledes av aktuar Sverre Bjørnstad

Livshjelputvalget

Livshjelputvalget skal utarbeide forslag til en helhetlig plan for behandlings-, pleie og omsorgstilbudet til uhelbredelig syke og døende pasienter. Forslaget skal omfatte både organisering og innhold i tjenestetilbudet.

Utvalget ledes av fylkeshelsesjef Per Roland

Kvinners helse

Ved årsskiftet kommer innstillingen fra utvalget som utreder kvinners helse i Norge. Utvalget vurderer hvordan kjønnsperspektivet ivaretas i helse- og velferdstjenester og vil foreslå hvordan innsatsen bør prioriteres og koordineres for å bedre kvinners helse innenfor forebygging, behandling og rehabilitering.

Utvalget ledes av forsker Johanne Sundby

Forsikring og helse

Et offentlig utvalg utreder forsikringsselskapenes adgang til å innhente, bruke og lagre helseopplysninger og livsstilsopplysninger, samt forholdet mellom forsikringsselskap og sakkyndige leger. Utvalget skal utarbeide konkrete forslag til lovregulering og skal avgi innstilling høsten 1999.

Utvalget ledes av professor Erik Røsæg

Bruk av gentester

Utvalget skal vurdere alle sider ved bruk av nye gentester, spesielt med tanke på tilbudet til familier med høy risiko for arvelig kreft. Utvalget skal gjøre rede for etiske problemer, og behovet for kontroll og regelverk. Utvalget skal avgi innstilling høsten 1999.

Utvalget ledes av professor Stener Kvinnsland

Tilknytningsformer for offentlige sykehus

Hvilke tilknytningsformer som bør velges for statlige og fylkeskommunale sykehus er oppgaven for et utvalg som kommer med innstilling våren 1999. Utredningen tar utgangspunkt i dagens finansieringsordning og arbeidet skal også baseres på nåværende eierskap.

Utvalget ledes av professor Rune Sørensen

Lagt inn 5. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen