Historisk arkiv

Utvalg utreder drap og alvorlige voldshandlinger begått av sinnslidende

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 24
20.03.98

Utvalg utreder drap og alvorlige voldshandlinger begått av sinnslidende

Helseministeren har i dag nedsatt et bredt sammensatt utvalg som skal foreta en vurdering av ulike sider ved drap og alvorlige voldshandlinger begått av sinnslidende.

- Jeg vil ha alle sider ved denne problematikken belyst for å avdekke mulige systemfeil, sier helseministeren. Når det skjer slike tragiske hendelser som vi har opplevd i det siste, er det viktig å forstå pasientenes adferd og organisere helsevesenet på en slik måte at vi kan bidra til at hendelser som dette ikke skjer.

Helseministeren understreker at utvalget var forutsatt oppnevnt før de siste ukenes hendelser.

Utvalget skal blant annet vurdere en oversikt som psykiater Randi Rosenqvist nå lager med bakgrunn i 31 enkeltsaker de siste årene. Vurderingen av en permanent undersøkelseskommisjon som trer i funksjon hver gang sinnslidende begår drap eller andre alvorlige voldshandlinger, vil bli vurdert når utvalgsarbeidet er ferdig.

Handlinger begått av sinnslidende personer berører ikke bare det psykiske helsevernet, men ofte også kriminalomsorgen, primærhelsetjenesten, sosialomsorgen og barnevernet. Departementet mener derfor det kan være hensiktsmessig at det opprettes et utvalg med fagfolk fra både behandlingsapparatet og fra justissektoren.

Forholdet til taushetsplikten løses ved at gjennomgang av enkeltsakene foretas av prosjektlederen i egenskap av forsker, og at det bare er hun som får adgang til taushetsbelagt materiale, ikke utvalgets medlemmer. Prosjektlederen presenterer materiale for utvalget i anonymisert form.

Ved utvalgets vurdering av materiale skal det spesielt fokuseres på om rutiner og tiltak som har vært satt i verk har vært tilstrekkelige, eventuelt hvilke tiltak som burde vært satt inn eller som kunne ha redusert risikoen for drap eller alvorlig voldshandling.

Utvalget skal komme med en vurdering av situasjonen og en tilråding om behovet for å følge opp eventuelle systemsvikt innen 30. november 1998.

Utvalget har følgende medlemmer:

Spesialpsykolog Kirsten Rasmussen, STPS, regional sikkerhetsavdeling, Brøset, Trondheim (leder) Sjefslege Hans Gustav Theodor, Vestfold sentralsykehus, Tønsberg Avdelingssjef Kristin Enstad, Sosial- og barneverntjenesten, Bjerke bydel Rådgiver Elisabeth Askeland, Barne- og familiedepartementet Førstekonsulent Sigrun Rajendram, UDI, Regionkontor Vest, Bergen Politiinspektør Morten Yggeseth, Oslo Politikammer Fengselsdirektør Ellinor Houm, Ila landsfengsel og sikringsanstalt Nestleder Erling Jahn, Mental Helse Statens Helsetilsyn vil få observatørstatus i utvalget. Psykiater Randi Rosenqvist deltar i utvalgsarbeidet.

Kontaktpersoner
Underdirektør Finn Aasheim, tlf. 22 24 87 56
Rådgiver Hans-Jacob Sandsberg, tlf. 22 24 87 62

Lagt inn 20 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen