Historisk arkiv

År 2000-problematikken: Fortsatt mye ugjort i helsesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 82
Dato: 17.08.1999

År 2000-problematikken:

Fortsatt mye ugjort i helsesektoren

- Helsetilsynets siste rapport om oppfølging av år 2000-problematikken i helsesektoren viser framgang i arbeidet, men mange kommuner og sykehus har fortsatt mye ugjort før årsskiftet. Fylkeslegene har nå fått beskjed om å intensivere oppfølgingen av kommuner og sykehus som har mangler i planleggingen, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Helsesektoren hadde frist med å utarbeide ROS-analyser til 1. juli, og skal lage beredskapsplaner innen 1. oktober. Statens helsetilsyn skal følge opp dette arbeidet, og har i samarbeid med andre statlige tilsynsmyndigheter, gjennomført en kartlegging av helsetjenestens år 2000-arbeid i alle kommuner og sykehus. Data ble innhentet i perioden 4. juni - 1. juli 1999, av Norsk Gallup.

Helsetilsynets mener at situasjonen når det gjelder år 2000-arbeidet ikke er tilfredsstillende i den kommunale helsetjenesten. Særlig gjelder dette mangelen på beredskapsplaner for kommunehelsetjenesten.

- At mange kommuner har kommet relativt kort i testing og planlegging, gir grunn til uro. Situasjonen ser generelt noe bedre ut for sykehusene, men også her er det en del mangler. Fylkeslegene er nå bedt om å styrke oppfølgingen av kommunenes og sykehusenes år 2000-arbeid, sier helseministeren.

År 2000-oppfølgingen er høyt prioritert hos fylkeslegene når det gjenstår drøyt 130 dager til årtusenskiftet. Fylkeslegene er allerede i gang med oppfølging av mangler som er avslørt gjennom rapporteringen. De følger også opp de sykehusene og kommunene som ikke har rapportert.

Fylkeslegene og fylkesmennenes beredskapsavdelinger vil samarbeide om oppfølgingen av kommunesektoren for å sikre at nødvendig beredskap er på plass før årsskiftet.

Fylkeslegene er godt i gang med å følge opp sykehusene. Mye arbeid er gjort når det gjelder kartlegging og testing av utstyr og systemer. Det gjenstår imidlertid en del arbeid ved de fleste sykehusene for å få beredskapsplaner på plass innen 1.oktober. Fylkeslegene vil følge opp dette særskilt.

Helsetilsynet og fylkeslegene vil løpende vurdere behov for å bruke pålegg eller varsel om pålegg i forhold til mangler i år 2000-oppfølgingarbeidet.

Rapporten vil bli lagt ut på Helsetilsynets hjemmesider. Faglige spørsmål om Helsetilsynets rapport, kan rettes til rådgiver Halvor Erikstad, tlf. 22 24 88 55.

Kontaktperson:
Rådgiver Alfred Ehrenclou, SHD, tlf 22 24 86 52

Lagt inn 17. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen