Historisk arkiv

Avtale om bygging av RIT 2000 i havn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding


Dato: 26.08.1999

Avtale om bygging av RIT 2000 i havn

Forhandlingene om bygging av nytt universitetssykehus i Trondheim er nå avsluttet. Sør-Trøndelag fylkeskommune og staten ble i dag enige om rammene for RIT 2000-prosjektet. Totalt skal det bygges 186 500 m2, noe som er en økning på 20 000 m2 fra forrige avtale. Utbyggingen skal gjennomføres trinnvis, og de første sykehusanleggene skal være ferdig i 2004. Resten av sykehusbyggene skal være ferdig i 2010, mens hele prosjektet med forsknings- og undervisningssenteret skal være ferdig i 2014. Det totale kostnadsanslaget blir rundt 7,4 milliarder kroner, inklusive en margin på 600 millioner.

  • Nå er det Midt-Norges tur til å få et nytt og tidsmessig sykehus. Avtalen gir et realistisk grunnlag for det løftet dette er for staten og fylket, sier helseminister Dagfinn Høybråten.
  • Vi har fått gjennomslag på alle viktige punkter. Avtalen sikrer helseregion 4 et bedre tilbud til pasientene og et godt universitetssykehus, og belastningen på fylkeskommunen blir mindre, selv om de samlede utgiftene blir større, sier fylkesordfører Arnt Frøseth.

Finansiering

Regionsykehuset i Trondheim er et universitetssykehus, og universitetsdelen utgjør 27 % av anlegget. Dette betales i sin helhet av staten. Resten av kostnadene dekkes av fylkeskommunen og staten i fellesskap. Staten har akseptert å betale en større andel av kostnadene ved å øke tilskuddet til sykehusdelen av utbyggingen fra 20 til 22 prosent. I tillegg har staten forpliktet seg til å gi fylkeskommunen ekstraordinære skjønnsmidler på mellom 1 og 1,5 milliarder kroner, som knyttes til prosjektperiodens varighet.

Størrelsen på det ekstraordinære skjønnstilskuddet fra staten er avhengig av fylkeskommunens økonomiske situasjon. Den økte statlige andelen setter fylkeskommunen i stand til å gjennomføre utbyggingen. I denne vurderingen skal sikres at det samlede tilbudet til befolkningen er på nivå med øvrige fylkeskommuner. Det ekstraordinære skjønnstilskuddet skal uavkortet benyttes til utbygging av RIT 2000.

Arealer og utstyr

I forhandlingene er partene blitt enige om en brutto arealramme på 186 500 m2. Dette er en økning fra forrige avtale på nesten 20 000 m2 fra 167 500 m2.

Budsjettet for medisinsk-teknisk utstyr, inventar og annet utstyr er fordoblet. Det settes av til sammen 1180 millioner kroner til sykehusdelen. For universitetsdelen er kostnadene for utstyr foreløpig ikke beregnet.

Organisering

Sør-Trøndelag fylkeskommune som sykehuseier skal fortsatt være byggherre for prosjektet. Det opprettes et plan- og byggestyre på fem personer som skal ha ansvaret for at prosjektet gjennomføres innenfor rammene. RIT 2000-organisasjonen skal ha det daglige ansvaret for å drive prosjektet. Styret oppnevnes av, og rapporterer til Fylkestinget. Staten skal medvirke i rammestyringen av prosjektet gjennom et interdepartementalt koordineringsutvalg.

Gjennomføring

Utbyggingen skal foregå trinnvis over en periode frem til 2014. Innen år 2004 skal de første tre pasientbyggene stå klar til innflytting. Det samme gjelder store deler av den tekniske infrastrukturen og veianleggene. Forprosjekt for hvert byggetrinn skal godkjennes av Fylkestinget og Stortinget, og da fastlegges endelig kostnadsramme for det aktuelle byggeprosjektet. Endelig kostnadsramme for første del av prosjektet fastsettes til våren.

Ny samlet kostnad

Prosjektkostnader (bygg/utvikling/infrastruktur/administrasjon) 5495 millioner kroner

Sykehusutstyr (medisinsk teknisk utstyr/inventar mm) 1180 millioner kroner

Forsknings- og utviklingsmidler (FoU) 95 millioner kroner

Margin 600 millioner kroner

Det totale kostnadsanslaget blir omlag 7,4 milliarder kroner. Utstyr til universitetsdelen er ikke endelig fastlagt.

(Felles pressemelding fra Sosial- og helsedepartementet og Sør-Trøndelag fylkeskommune)


kontaktperson:
Statssekretær Idar Magne Holme, tlf. 22 24 84 06 (eller via info.dir.)
Fylkesordfører Arnt Frøseth, tlf. 952 62 400

Lagt inn 27. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen