Historisk arkiv

Bedre allmennlegetjeneste i Nord-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 88
Dato 27.08.1999

Bedre allmennlegetjeneste i Nord-Norge

Sosial- og helsedepartementet har satt av 20 millioner kroner for å styrke allmennlegetjenesten i distrikts-Norge i år. Målet er å bedre legedekningen i landsdelen før ordningen med fastlege innføres 1. januar 2001. Helseminister Dagfinn Høybråten er i dag på besøk i Bodø, der han blant annet snakker om situasjonen i allmennlegetjenesten i de nordligste fylkene.

- Det er en forutsetning for fastlegeordningen at vi får en bedre og mer stabil legedekning i en del distriktskommuner. Gode vikarordninger og mindre belastende legevaktordninger er to tiltak som kan gjøre situasjonen lysere både for pasienter og leger, sier helseministeren.

Et av tiltakene for å styrke allmennlegetjenesten, er å bedre vikarordningen for primærlegene. Arbeidskontoret i Nordland skal administrere et forsøksprosjekt i 12 kommuner (Vikna, Namsskogan, Nærøy, Sømna, Hattfjelldal, Leirfjord, Tysfjord, Salangen, Lyngen, Nesseby, Lebesby og Hasvik). I neste uke vil det bli annonsert etter leger som kan gå inn i en vikarordning for å sikre større stabilitet og mulighet for mer langsiktig planlegging. Målet er å rekruttere sykehusleger og nylig pensjonerte leger som kan tenke seg å ta vikariater over noe lengre tid.

I mange kommuner er det problematisk å få til en velfungerende legevaktordning. Derfor har departementet satt av ca. 10 millioner kroner til prosjekter som tar sikte på interkommunalt samarbeid om legevakt. I Namdalen i Nord-Trøndelag er et pilotprosjekt med 12 kommuner allerede igang. I løpet av året blir det gitt midler til prosjekter som omfatter 90 kommuner i 12 fylker.

Kontaktperson:

Avdelingsdirektør Kjell Røynesdal, tlf. 22 24 87 25

Lagt inn 27. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen