Historisk arkiv

Bedre pasient- og personvern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 106
Dato: 15.10.1999

Bedre pasient- og personvern

Regjeringen la fredag fram forslag til ny helseregisterlov. Publikum får utvidet rett til innsyn i egne helseopplysninger og kan kreve opplysninger rettet eller slettet, på visse vilkår, ifølge lovforslaget.

- Publikum får flere rettigheter. Med den nye loven, skal helsetjenesten ta vare på personvernet på en best mulig måte, sier helseminister Dagfinn Høybråten. Et siktemål med loven er at helseopplysninger skal behandles på en betryggende måte. Data må sikres mot misbruk og ulovlig bruk, sier han.

Alle som står registrert med opplysninger i helseregistre, skal så langt som mulig ha rett til å få opplysning om hvordan disse blir behandlet. Videre gir loven innsynsrett i de opplysningene som er registrert. En viktig rettighet, er at man kan kreve opplysninger rettet eller slettet. Vilkåret for retting er at opplysningene er mangelfulle. Sletting kan skje hvis opplysningene føles sterkt belastende for personen det gjelder og det ikke foreligger sterke allmenne hensyn for at opplysningene står registrert.

Elektronisk kommunikasjon aksepteres

Elektronisk informasjons- og kommunikasjonsteknologi tas i stadig større grad i bruk i helsesektoren. I fremtiden vil det registreres flere helseopplysninger enn tidligere. Regjeringens mål er at elektronisk kommunikasjon og dokumentasjon skal bli like akseptert og ha samme holdbarhet som tradisjonell skriftlig kommunikasjon og dokumentasjon.

Mer kunnskap om helse

Utviklingen i informasjons- og kommunikasjonsteknologi gjør det langt lettere enn tidligere å registrere, lagre og utveksle helseinformasjon. Dermed kan man bygge opp viktig kunnskap om befolkningens helseforhold og årsaker til sykdom. På denne måten kan vi få bedre administrasjon, planlegging og styring i helsetjenesten.

Teknologien kan bidra til at vi blir flinkere å samle kunnskap om forebygging av sykdom og om tiltak som fremmer helsen. Man må også kunne vite om målene som settes for helsepolitikken blir nådd. Loven som legges frem i dag gir et godt rettsgrunnlag for dette arbeidet. Loven vil blant annet:

  • samle og styrke rettsgrunnlaget for sentrale landsomfattende helseregistre,
  • gi mulighet for bedre samordnet styring av landets helseregistre,
  • gi helseforvaltningen og helsetjenesten på alle nivåer tilstrekkelig med styrings- og planleggingsdata for å kunne utføre lovpålagte oppgaver,
  • fremme kvalitetsutvikling og kunnskapsgenerering i helseforvaltningen og helsetjenesten,
  • fremme bruk av standardiserte klassifikasjonssystemer og kodeverk, og fremme en enhetlig politikkutforming og god datautnytting.

Kontaktperson:
Anne Sofie H. von Düring, telefon 22 24 87 17

Lagt inn 15. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen