Historisk arkiv

Bidrag til nye legemidler og reduserte legemiddelpriser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 112/1999
Dato: 5. november 1999

Endringer i forslag til statsbudsjett for 2000:

Bidrag til nye legemidler og reduserte legemiddelpriser

Sosial- og helsedepartementet har sluttbehandlet tre søknader om pliktmessig refusjon av legemidler (blå resept). I et tillegg til statsbudsjettet foreslås det at det kan gis refusjon etter individuell søknad for astmamedisinen Singulair, at det kan ytes lokalt bidrag til dekning av Alzheimermedisinen Aricept. Budsjettposten for lokale bidrag foreslås derfor økt med 30 millioner kroner. Praksis for fastsettelse av maksimalpris for reseptpliktige legemidler endres. Dette vil gi lavere legemiddelpriser og en innsparing for folketrygden på 130 mill kroner i 2000. Stortinget får i tillegg oversendt revidert avtale om bygging av RIT 2000.

Aricept er et preparat som kan dempe symptomene for pasienter med mild til moderat grad av Alzheimers sykdom. Etter at det høsten 1998 ble gitt avslag på søknad om opptak i blåresptordningen, har produsenten lagt frem ny dokumentasjon som nå er vurdert av fagmyndighetene Statens legemiddelkontroll (SLK) og Rikstrygdeverket (RTV). På bakgrunn av deres vurdering mener Sosial- og helsedepartementet det vil være en bedre løsning å yte bidrag til dekning til Aricept etter folketrygdlovens § 5-22, enn å gi den på blå resept. Budsjettet foreslås derfor øket med 30 millioner kroner for å kunne yte slike lokale bidrag.

Søknaden om å få astmamedisinen Singulair inn på blåreseptordningen er vurdert av Folkehelsa i tillegg til SLK og RTV. Folkehelsa er meget tydelig i sin konklusjon om at det ikke bør gis offentlig refusjon på bred basis for dette legemiddelet. På bakgrunn av anbefalingene fra Folkehelsa, SLK og RTV foreslår departementet på denne bakgrunn at Singulair skal kunne refunderes etter individuell søknad, etter kriterier utformet av de tre fagetatene.

Ny praksis for prisfastsettelse

Legemiddelindustrien har kritisert forvaltningen for å være lite forutsigbar i vedtak om maksimalpriser for legemidler. Departementet ser et rom for forbedring, og vil endre dagens praksis for fastsetting av maksimalpris. For fremtiden vil prisen i en nærmere avgrenset gruppe nordeuropeiske land være retningsgivende når maksimalpris på reseptpliktige legemidler skal settes i Norge. Den nye prisfastsettelsespraksisen vil også bli benyttet på preparater som allerede har fått en maksimalpris. Dette er innen rammen av gjeldende forskrifter. Prisbildet i de land man heretter vil se hen til, indikerer at den nye prisfastsettelsespraksisen anvendt på preparater som allerede har fått en maksimalpris vil gi lavere legemiddelpriser og en innsparing for folketrygden på 130 mill kroner i 2000.

Revidert avtale om bygging av RIT 2000

Sosial- og helsedepartementet legger i dag også frem sin tilråding om godkjenning av revidert avtale mellom staten og Sør-Trøndelag om bygging av RIT 2000. Statlig organisering, kvalitetssikring og oppfølging av avtalen omtales særskilt. Stortinget skal nå behandle den reviderte avtalen, etter at Sør-Trøndelag fylkesting behandlet den tidligere i høst.

St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4 Om endringer av forslaget til statsbudsjett for 2000 m.m. under Sosial- og helsedepartementet, finnes på Internett kl. 14 i dag:

linkdoc030005-034003#dochttp://odin.dep.no/repub/99-00/stprp/1t4/


Kontaktperson: Avdelingsdirektør Einar Skancke, tlf. 22 24 84 93

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen