Historisk arkiv

Driftskonsekvenser av utsatt flytting til nytt Rikshospital

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.: 111/1999
Dato: 5. november 1999

Driftskonsekvenser av utsatt flytting til nytt Rikshospital

I budsjettforslaget for 2000 ble Stortinget orientert om at hovedflytting til nytt Rikshospital ikke vil skje som planlagt i november 1999. Utsettelsen medfører dels økte driftskostnader i år 2000 på 132,5 mill kroner dels en økt usikkerhet om Rikshospitalet kan nå sine produksjonsmål for 2000. I tillegg bevilges 32 mill kroner til nødvendige endringsarbeider i prosjektet som må gjennomføres for å få sykehuset klart til funksjonell drift. Disse 32 mill kronene kommer i tillegg til økningen i kostnadsrammen på 376,7 mill kroner som er foreslått av Administrasjons- og arbeidsdepartementet.

Rikshospitalets utgifter til drift av de to sykehusene frem til flytting anslås til 12,5 millioner kroner pr måned. Ut fra forventet innflytting innen månedsskiftet juni/juli 2000 foreslås det derfor å øke driftsbevilgningen til Rikshospitalet med 75 mill kroner.

Ved prosjekteringen av nytt Rikshospital ble det forutsatt at det nye sykehuset skulle gi grunnlag for en betydelig rasjonaliseringsgevinst og et mer kostnadseffektivt sykehus. I budsjettproposisjonen er det forutsatt at 40 mill kroner av innsparingskravet skal realiseres i år 2000. Utsatt flytting medfører at en innsparing i denne størrelsesorden er urealistisk. Innsparingskravet reduseres derfor til 20 mill kroner i år 2000, for deretter siden å stige.

Flyttingen vil medføre redusert produksjon og lavere inntekter. På grunn av utsatt flytting vil Rikshospitalet overføre tidligere bevilgede midler til dette formålet. Men på grunn av kostander til to planlagte flyttinger i 1999, som er blitt utsatt, og ny kostnadsberegning av inntektstapet, foreslås det å styrke Rikshospitalet med 37,5 mill kroner.

Helseminister Dagfinn Høybråten understreker at hovedmålet er å sikre innflytting i nytt Rikshospital før sommeren. For å forsere tiden før bygget tas i bruk arbeider helseministeren og arbeids- og administrasjonsminister Laila Dåvøy i fellesskap med Statsbygg og Rikshospitalet for å etablere en ny arbeidsordning som sikrer en tettere og kjappere beslutningsprosess mellom Rikshospitalet og Statsbygg. En slik forsering av flytteprosessen er sterkt ønskelig og vil innebærer at drift og ferdigsstillelse løper mer over i hverandre og at man kan ha midlertidig drift i deler av sykehuset. Helseminister Høybråten understreker at hensynet til pasientenes og personalets sikkerhet er det primære ved vurderingene av tids- og kostnadsrammer for flytting og fullføring av nytt Rikshospital.


Kontaktperson: Jorunn Fryjordet tlf 22248651

Lagt inn 5. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen